Nehezen viselte az ír boszorkány, hogy Eden Golan mögött végzett az Eurovízión

Bambie Thug, a nyíltan palesztinbarát, magát nem binárisként identifikáló versenyző, a közönségszavazáson és az összesítésben is kevesebb pontot szerzett, mint az izraeli Eden Golan.

Újságíróknak nyilatkozva Thug kijelentette: „Szóval most, hogy szabad vagyok. Mindenről beszélhetek, igaz? A Kan [izraeli] műsorszolgáltató kétszer, háromszor is erőszakra uszított ellenem. Az EBU elé vittük az ügyet. Azt mondták, hogy utánajárnak.

Az utolsó pillanatig vártak, még mindig nem kaptunk visszajelzést, hagyták, hogy bűnbakok legyünk, hagyták, hogy mi legyünk a szóvivője annak, hogy kiállunk magunkért” – állította.

„És igen, a műsorszolgáltató megszegte a szabályokat, és remélem, hogy jövőre emiatt nem tudnak majd versenyezni”.

„És csak azt akarom mondani, hogy mi vagyunk az, ami az Eurovízió. Az EBU nem az. B@ssza meg az EBU. Már nem is érdekel…”

A Thug szónoklatában említett EBU az Európai Műsorszolgáltatók Uniója, amely az Eurovíziós Dalverseny lebonyolításáért felelős.

A közönség imádta, a zsűri utálta: Izrael az ötödik helyen végzett az Eurovízión

Izrael a közönségszavazáson a második legmagasabb pontszámot kapta, de a zsűri szavazásán csak a 12. helyen végzett.

Mint kiderült, az EBU állítólag követelte Thugtól, hogy távolítsa el a „Tűzszünet” és a „Saoirse Don Phalistin” – ami az ír gael nyelven azt jelenti, hogy „szabadságot Palesztinának” – szavakat a jelmezéről.

A Thug odáig ment, hogy mindössze néhány órával a döntő előtt megpróbálta elérni, hogy az izraeli versenyzőt, Eden Golant zárják ki az Eurovízióról az izraeli műsorszolgáltató „uszítása” miatt, mivel az úgy jellemezte Thug előadását, hogy az volt „a legijesztőbb” előadás, amelyben „rengeteg varázslat és fekete mágia, sötét ruhák, sátáni szimbólumok és voodoo-babák” szerepelnek.

Az izraeli kommentátorok azzal is viccelődtek, hogy mivel Thug Izrael-ellenesége nyilvánvaló volt és ellenezte Golán részvételét a versenyen, a nézőknek fel kell készülniük „az átkokra” – amely egy tréfás megjegyzés volt Thug önjelölt boszorkányságára.

A Golánra irányuló gyűlölet ellenére Izrael az 5. helyen végzett, összesen 375 ponttal; ebből 323 pont a közönségszavazásból származott.

Az ír Bambie Thug csak 278 pontot szerzett, ebből mindössze 136-ot a közönségszavazásból.

Írország közönsége 10 pontot adott Izraelnek, a versenyzőjük állásfoglalása ellenére.

Svédország: Greta Thunbergék csőcseléke megvert egy izraeli újságírót

A Ynet újságírójától azt követelték, bizonyítsa be, hogy „nem zsidó vagy izraeli”.

Az Eurovíziós Dalfesztivál betiltotta a palesztin zászlókat és szimbólumokat

A közönség tagjai csak a résztvevő országok zászlóit és a Pride zászlót lobogtathatják majd.