A közönség imádta, a zsűri utálta: Izrael az ötödik helyen végzett az Eurovízión

Svájc nyerte az idei Eurovíziós Dalversenyt a svédországi Malmőben, míg Izrael az ötödik helyen végzett.

A „Hurricane” című dalt éneklő Eden Golan által képviselt Izrael a közönségszavazáson a második legmagasabb pontszámot kapta, de a zsűri szavazásán csak a 12. helyen végzett, ami így összeségében az ötödik helyezéshez volt elég.

Golan egyik ország zsűrijétől sem kapott 12 pontot – a maximálisan lehetségeset -, de Norvégiától, Ciprustól és Németországtól egyenként nyolc, Belgiumtól és Észtországtól öt, Litvániától négy, Franciaországtól, Máltától, Moldovától és Grúziától egyenként három, Lettországtól pedig két pontot kapott.

Izrael zsűrije 12 pontot adott Luxemburgnak, 10 pontot Németországnak és nyolcat Ukrajnának. Izrael pontjait Maya Alkulumbre adta át élőben, aki a műsorban nem viselte a gázai túszokra utaló sárga kitűzőt, annak ellenére, hogy a műsorra való felkészülés során rajta volt. A Ynet szerint az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató megkérte, hogy az adás előtt vegye le, mivel nem akarta magára haragítani az Európai Műsorszolgáltatókat.

כאן on Twitter: „עדן, מבחינתנו כבר ניצחת pic.twitter.com/n2RseFvO87 / Twitter”

עדן, מבחינתנו כבר ניצחת pic.twitter.com/n2RseFvO87

Annak ellenére, hogy Izrael a második helyen végzett a közönségszavazatok alapján, a helyszínen hangos fújolás hallatszott, amikor Alkulumbre megjelent a képernyőn, valamint amikor az országok pontokat adtak Izraelnek. A Golan előadása közbeni fújjongásokat a versenyt minden évben megrendező EBU által alkalmazott „fújolásgátló technológia” tompította, ezért nem volt hallható az adás alatt.

A versenyt követő nyilatkozatában Golan azt mondta, hogy „nagyon büszke” Izrael ötödik helyezésére: „Az első pillanattól kezdve egyetlen célunk volt, hogy Izrael erős hangját hallassuk a világban, és tudom, hogy ezt a célt nagyszerűen elértük.”

„A verseny intenzitása közepette egy pillanatra sem feledkezem meg a túszainkról, és nekik ajánlom a versenyen való szereplésemet!”

– tette hozzá.

Eközben Luxemburg izraeli származású énekesnője, Tali, aki a „Fighter” című dalt adta elő, összességében a 13. helyen végzett, egyedül az izraeli zsűritől kapott 12 pontot.

Bár az élő közvetítés, amelyet évente több mint 150 millió ember lát világszerte, zökkenőmentesen zajlott, a malmői aréna előtt nagy tüntetések voltak Izrael ellen.

Svédország: Greta Thunbergék csőcseléke megvert egy izraeli újságírót

A Ynet újságírójától azt követelték, bizonyítsa be, hogy „nem zsidó vagy izraeli”.