A ENSZ statisztikái szerint 10 ezer (!) gázai civil támadt fel egy hónap alatt

A nemzetközi sóhivatal a „háborús ködöt” okolja a halott gázai civilek számának elszámolásáért.

„Felháborító, hogy mindössze hét hónappal később az ENSZ megkérdőjelezi a Hamász által közölt áldozati számokat” – mondta a JNS-nek a HonestReporting igazgatótanácsának egyik tagja.

Március közepén az ENSZ Gyermekalapja a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva azt állította, hogy 13 450 gyermek halt meg Gázában. Catherine Russell, az UNICEF igazgatója egy március 17-i televíziós interjúban azt mondta, hogy ezek a számok „megdöbbentőek” és „valóban sokkolóak”.

„A világon szinte egyetlen más konfliktusban sem láttunk ilyen arányú halálozást a gyermekek körében” – állította akkor Russell.

A statisztikát gyakran idézték a nemzetközi sajtóban, azzal vádolva Izraelt, hogy háborús bűnöket követett el, többek között szándékosan csecsemőket és gyermekeket vett célba.

Azóta még a Hamász is elismerte, hogy ezek a számok legalább 40%-kal el vannak túlozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a múlt héten felülvizsgálta a számokat, anélkül, hogy magyarázatot adott volna.

„Amikor Izraelről van szó, egyértelmű, hogy az ENSZ célja nem a pontosság, hanem az, hogy azonnal felhasználjon bármilyen jelentést, legyen az bármilyen megalapozatlan vagy akár nyilvánvalóan hamis, hogy Izraelt rosszindulatúnak állítsa be” – mondta Hillel Neuer, az UN Watch ügyvezető igazgatója a JNS-nek.

„A helyes dolog, amit az ENSZ-nek most tennie kellene, az lenne, ha beismerné, hogy a gázai áldozatok számbavétele teljes kudarc a részükről”

– tette hozzá Neuer.

Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

Abraham Wyner szerint a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen”.

Múlt szerdán az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) frissített áldozati számokat tett közzé.

Április 30-ig mintegy 7797 gázai gyermek halt meg a háborúban – ami nagyjából 42%-os csökkenés a március közepi adatokhoz képest.

A nőkre vonatkozó számadatokat is csaknem felére – több mint 9500-ról kevesebb mint 5000-re – módosította.

Egy kevéssé észrevehető változtatással az OCHA új számaiban különbséget tett a „jelentett” és az „azonosított” halálos áldozatok között, és a 7 797 gyermeket az „azonosított” kategóriába sorolta.

Az OCHA számításai szerint a 10 158 bejelentett, de nem azonosított áldozatból 5 653-nak (56%) gyermeknek kellene lennie ahhoz, hogy a március közepén közzétett számadatokat elérje. Ez jóval több lenne, mint amennyit az ENSZ múlt héten közzétett adatai mutatnak, amelyek szerint a gázai azonosított halálesetek 32%-a gyermek.

Amikor a hazugságot avatják világrenddé

Talán sose volt még aktuálisabb Franz Kafka A per című regényében megfogalmazott meglátása, mint ezen a héten. Vélemény.

A JNS egy pénteki sajtótájékoztatón megkérdezte Farhan Haqot, António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivőjét, hogy miért nem áll össze a matek.

„A háború ködében nehéz számokkal előállni” – mondta Haq a JNS-nek. „Különböző helyszíni forrásokból kapunk számokat, majd megpróbáljuk azokat összevetni. Ahogy ezeket összevetjük, frissítjük a számokat, és ezt a továbbiakban is folytatjuk, ahogy ez előrehalad.”

Salo Aizenberg, a HonestReporting igazgatósági tagja a JNS-nek elmondta, hogy „Teljesen igaz, hogy a háború ködében nehéz felmérni az áldozatok számát, de ez a háború kezdetétől fogva így volt”.

„Felháborító, hogy mindössze hét hónappal később kérdőjelezi meg az ENSZ a Hamász által közölt áldozati számokat”

– mondta.

Mennyire megbízható az ENSZ?

Izrael esete Folke Bernadotte ENSZ-közvetítővel és U Thant ENSZ-főtitkárral. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.