Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium által a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen” – derül ki a Pennsylvaniai Egyetem egyik tanárának statisztikai elemzéséből.

Abraham Wyner a Tablet magazinban megjelent cikkében azt állítja, hogy a gázai egészségügyi minisztérium által október 26. és 2023. november 11. között naponta jelentett hivatalos palesztin áldozatok száma nyilvánvalóan „nem valós”, ami szerinte egyértelmű bárki számára, aki ért egy kicsit is a számokhoz.

A naponta jelentett halálesetek teljes számát vizsgálva Wyner azt írja: „Az összes haláleset dátumonkénti grafikonja szinte metronomikus linearitással növekszik”, a növekedés pedig „feltűnően kevés eltérést” mutat napról napra.

Második bizonyítási pontként Wyner a gyermek áldozatok arányát vizsgálta a nőkéhez képest.

„Azokon a napokon, amelyeken sok női áldozat van, nagyszámú gyermek áldozatnak is kell lennie, és azokon a napokon, amikor csak néhány nő halálát jelentik, csak néhány gyermekét kellene jelenteni”

– írta Wyner.

Wyner szerint a Hamász által közölt adatok esetében azonban ez nincs így, ezért az összefüggés hiánya a megöltnek jelentett gyermekek és a megöltnek jelentett nők száma között közvetett bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a számok nem valósak.

Az adattudós rámutatott a női és férfi áldozatok száma közötti erős negatív korrelációra is, aminek szerinte „semmi értelme”.

A Hamász a múlt hónapban közölte, hogy 6000 harcosát vesztette el eddig a harcok során, ami az általuk közölt összes áldozat több mint 20 százalékát jelenti. Az adatok szerint azonban az áldozatok 70 (!) százaléka nő és gyermek. Wyner szerint ebből az következne, hogy

„Izrael szinte egyeltalán nem öl meg nem-harcol férfiakat Gázában”, vagy pedig az, hogy „Gázában szinte minden férfi a Hamász harcosa”.

Wyner ezek alapján úgy véli, hogy a számok közléséhez a valósághoz nem vagy csak lazán kapcsolódó adatokat használtak a gázai egészségügyi minisztériumban.

„Valószínűleg a Hamász minisztériuma önkényesen állapította meg a napi összlétszámot”

– írta Wyner.

Decemberben Richard Brennan, az ENSZ munkatársa a BBC-nek azt mondta, hogy megbízhatónak tartja az gázai egészségügyi minisztérium által közölt áldozati számokat, és az ENSZ is következetesen a minisztérium adataira támaszkodik. Nemrég Biden elnök is nyilvánosan idézte a Hamász által felügyelt minisztérium számadatait.

Miért veszi készpénznek a világ a Hamász által közölt civil áldozatok számát?

Luke Baker, a Reuters korábbi külföldi tudósítója és irodavezetője szerint itt az ideje, hogy a médiaszervezetek a tükörbe nézzenek.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.