Okosöntözés: rengeteg vizet lehet megspórolni egy új izraeli technológiával

Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés egyre nagyobb kihívást jelent az emberiségnek, mivel a mezőgazdaság számára létfontosságú víz egyre szűkösebben áll rendelkezésre.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás komoly hatással van a bolygó vízkörforgására, ami felborítja a mezőgazdaságban használt hagyományos öntözés módját, és hatással van az élelmezésbiztonságra mind a vidéki, mind a városi környezetben.

Egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett ki, amely hatalmas mennyiségű értékes vizet takaríthat meg a mezőgazdaságban, mivel nyomon követi, hogy a növényeknek valójában mennyi vízre van szükségük a növekedéshez. A Treetoscope egy érzékelőt fejlesztett ki, amelyet közvetlenül a növény törzsébe vagy szárába helyeznek, és amely a hőmérséklet emelkedése alapján nyomon követi a növény vízfelvételét, abból kiindulva, hogy ez a folyamat energiát fogyaszt, ami viszont hőt termel.

Izraeli találmány: okosmatricával tartják frissen az élelmiszereket

Természetes módon növeli a gyümölcsök és zöldségek frissességét a Liva fejlesztése.

Az érzékelők által összegyűjtött adatokat egy elemző algoritmushoz továbbítják, amely a hőmérséklet-változások alapján méri a vízfelvételt.

„A gazdálkodók jóval többet öntöznek a szükségesnél”

– magyarázza Dotan Eshet a cég vezetője, miközben a világ vízfelhasználásának nagy részét – mintegy 70 százalékát – a mezőgazdaság teszi ki.

A Treetoscope érzékelője szerintük akár 40 százalékkal is csökkentheti a mezőgazdaság vízfogyasztását.

Izraeli találmány: „okoskaptárral” vetnének véget a méhek rohamos pusztulásának

Mesterséges intelligenciával működtetett méhkaptárt hozott létre egy izraeli start-up.

Eshet szerint talán ugyanilyen fontos, hogy amikor egy növényt túlöntöznek, a neki szánt műtrágyát is elpazarolják, anélkül, hogy az valódi hatást fejtene ki.

Az érzékelő és a hozzá tartozó technológia Eshet szerint rendkívül könnyen telepíthető és használható. Az eszközt közvetlenül a fába vagy növénybe helyezik, és az általa gyűjtött adatokat egy mesterséges intelligencia által vezérelt elemző platformra küldik. A gazdáknak nincs szükségük minden egyes szárhoz egy érzékelőre.

A terepen lévő készüléket egy akkumulátor táplálja, amely akár két évig is üzemelhet. A napenergia használata a cég szerint bonyolultabbá tenné a kifejezetten egyszerű telepítést. A kezelőfelület több nyelven érhető el, hiszen a rendszer már működik Törökországban, az Egyesült Államokban, Mexikóban és több európai országban.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli mesterséges intelligenciával vigyáznak a dubaji strandolókra

Szupermodern izraeli technológiával mentik az életeket.