Izraeli találmány: okosmatricával tartják frissen az élelmiszereket

red apple fruit beside green apple and yellow fruit on brown woven basket

Egy izraeli startup cég olyan megoldást fejlesztett ki, amely hosszabb ideig frissen tartja a gyümölcsöket és zöldségeket anélkül, hogy bármit is változtatna vagy hozzáadna a termékekhez.

A Ness Zionában működő Liva kifejlesztett egy olyan matricát, amelyet a csomagolásra felragasztva akár további hét nappal meghosszabbíthatja a gyümölcsök és zöldségek frissességét.

Az eljárást Ifat Hammer társalapító és technológiai igazgató alkotta meg, élelmiszermérnöki és biotechnológiai szakértelmére támaszkodva. Úgy gondolta, hogy ahelyett, hogy magát a terméket módosítanák, a gyümölcsben vagy zöldségben már jelen lévő „jó” baktériumokat lehetne felhasználni a „rossz” baktériumok szaporodásának késleltetésére.

Ennek érdekében Ifat Peled Dinstag vezérigazgatóval együtt egy négyrétegű, bélyegnél alig nagyobb matrica elkészítésén dolgozott, amely egy szabadalmaztatott prebiotikus formulát tartalmaz és vonzza a „jó” baktériumokat. A Bacillus subtilis egy olyan baktérium, amely a természetben a talajban és a vízben található, és sok más baktériumtól eltérően nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek betegséget okozhatnak.

A matricában lévő prebiotikum táplálja ezt a baktériumot, segítve a gyors növekedését és szaporodását. Ha pedig egyszer már kifejlődött, megakadályozza, hogy más káros baktériumok teljesen átvegyék az uralmat, így a termék hosszabb ideig jobb állapotban marad. A vállalat jelenleg egy nagy izraeli szupermarketlánccal folytat kísérleti projektet, valamint kisebb próbákat más országokban, többek között az Egyesült Államokban.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Izraeli találmány: „okoskaptárral” vetnének véget a méhek rohamos pusztulásának

Mesterséges intelligenciával működtetett méhkaptárt hozott létre egy izraeli start-up.

Izraeli találmány: ananászfehérjével kezelik a Hamász izraeli sérültjeit

Egy izraeli cég ananászfehérje enzimeken alapuló terápiája segíti sok áldozat gyógyulását.