Izraeli találmány: ananászfehérjével kezelik a Hamász izraeli sérültjeit

pineapple on white surface

Ananászfehérje enzimeken alapuló terápiával kezelik azokat az izraelieket, akik égési sérüléseket szenvedtek, amikor a Hamász terroristái felgyújtották házaikat – írja a Zsido.com.

A NexoBrid gél, amelyet az izraeli MediWound cég készít, egy klinikailag bizonyított terápia, olyan enzimek felhasználásával, amelyek bár az egész ananászban jelen vannak, de az egyébként kidobásra kerülő szárakból nyerik ki őket. A krém lehetőséget ad elkerülni a bonyolult szöveteltávolítási eljárást, amely gyakran jelentős vérveszteséggel jár.

A bromelain hatását évekig kutatták, de mivel az enzimről ismert volt, hogy könnyen elpárolog, korábban nem tartották alkalmasnak égési sérülések kezelésére.

A MediWound azonban megtalálta a módját annak, hogy izolálja és dehidratálja az enzimeket, így azok csak akkor aktiválódnak, ha folyadékkal összekeverve azonnal a bőrre kerülnek.

A kezelést az első- vagy másodfokú égési sérülésekre lehet alkalmazni. Az enzimek lebontják a sérült vagy elhalt szövetet, miközben megőrzik az azt körülvevő egészséges részt. Maga a kezelés általában négy órán át tart, a seb kiterjedésétől függően.

Tehén nélkül állított elő tejet egy izraeli cég

Ez szerintük egészségesebb, fenntarthatóbb és olcsóbb…

„Ez egy olyan enzim, amely mindent megeszik, ami nem él”

– mondja Josef Haik professzor, Izrael legnagyobb kórháza, a Sheba Medical Center égési osztályának igazgatója.

„Amikor a bőr megég, lényegében elhalt szövet lesz belőle, amit az enzim fel tud oldani”

– magyarázta a lapnak. A kezelés befejezése után a sebet egyszerűen csak le kell törölni.

A NexoBrid, amely tavaly kapta meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyását is, egy ideje már elérhető az izraeli kórházakban. Több száz embert vettek fel égési osztályokra országszerte tavaly október 7-én.

A professzor elmesélte, egy fiatal pár és 14 hónapos kislányuk esetét, akik 12 órán át bujkáltak otthonukban, miközben a Hamász terroristái tomboltak odakint. Aztán nem volt más választásuk, mint elhagyni a házat, miután a terroristák felgyújtottak egy autógumit odabent. A család minden tagja súlyos égési sérüléseket szenvedett, amelyeket a NexoBriddel kezeltek, és most már gyógyulófélben vannak.

Ám sajnos ez a krém sem csodaszer, néhány betegnél bőrátültetésre van szükség, mivel az égési sérüléseik túl mélyek, és túl sokáig tartana a gyógyulásuk.

Kutyákkal segítenek Izraelben a PTSD-ben szenvedőkön

Segítőkutyás program indult Izraelben a poszttraumák csökkentésére és megelőzésére.