Tehén nélkül állított elő tejet egy izraeli cég

brown and white cow on green grass field during daytime

Egy izraeli startup új technológiával állít elő tejet, tehenek nélkül, gombák felhasználásával. Ez szerintük egészségesebb, fenntarthatóbb és olcsóbb – írja a Zsido.com.

A haifai székhelyű ImaginDairy a tejfehérjék szabadon hozzáférhető DNS-kódjait használja fel a DNS-ük újrateremtéséhez – mondta a lapnak a cég vezérigazgatója és társalapítója, Eyal Afergan.

A tejben két fő fehérje van – a tejsavó és a kazein – magyarázza Afergan. Ezek a fehérjék minden egyes tejalapú élelmiszerben jelen vannak. A kazein a szarvasmarhatej fehérjéjének körülbelül 80 százalékát, a savó pedig körülbelül 20 százalékát teszi ki. Az ImaginDairy a precíziós fermentációnak nevezett eljárás segítségével a laboratóriumban létrehozta ezeket a fehérjéket, hogy mindenféle tejterméket előállíthasson.

A cég szerint az ízük megegyezik az eredetivel.

Ez a kérdés is eldőlt: kóser a laboratóriumban nevelt hús

Történelmi döntést hoztak az Orthodox Union szakértő rabbijai a SuperMeat terméke kapcsán.

A módosított DNS-t a gomba DNS-ébe „illesztik”, ami aztán arra készteti a gombát, hogy a tejfehérjét termelje. A gombát könnyű és költséghatékony termeszteni, 24 óránként megduplázódik a mérete, és mindössze négy nappal azután lehet szedni, hogy láthatóvá vált a talajban.

Miután a betakarított gomba előállította a szükséges tejfehérjét, növényi alapú zsírokat, szénhidrátokat és egyéb összetevőket adnak hozzá, hogy létrehozzák a konkrét tejtermékeket, például tejet, sajtot vagy akár fagylaltot.

A módszer így több mint 90 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a hagyományos tejipar.

Emellett 97 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, és a hagyományos tejipar által igényelt földterületnek mindössze egy százalékát igényli.

Havi hét tehénnyi „tiszta” hús fejlődik egy izraeli cég minden tartályában

Egy izraeli cég elsőként képes ipari mennyiségű húst termelni Tel-Aviv melletti üzemében. A Future Meat Technologies állati sejtekből növesztett, környezettudatos és génmanipuláció mentes csúcstermékekkel jelentkezik.