Ez a kérdés is eldőlt: kóser a laboratóriumban nevelt hús

Az izraeli SuperMeat cég állatok nélkül, őssejtekből előállított baromfihús alapú termékét az Egyesült Államok legnagyobb kósersági szervezete, az Orthodox Union (OU) szakértő rabbijai vizsgálták meg és minősítették kósernek – írja a Zsido.com.

„Ezzel az együttműködéssel hidat verünk a zsidó vallásjog és a tudományos fejlődés között, továbbá új szintre emeljük a laboratóriumi húsgyártás lehetőségeit”

– fogalmazott Menachem Genack rabbi, az OU kósersági üzletágának igazgatója.

A laboratóriumban gyártott hús kóserságának megállapításához széles körű vallásjogi és élelmiszeripari jártasságra volt szükség. Az eljárás jól mutatta a judaizmus ősi táplálkozási törvényeinek összetettségét és alkalmazhatóságát a rendkívül gyorsan fejlődő élelmiszerpari technológia területén.

„Fontos volt számunkra a kósersági igazolás megszerzése, mert minden közösségnek elérhetővé szeretnénk tenni a termékeinket.

Az OU minősítése történelmi jelentőségű a kóser élelmiszerek fogyasztói számára és példát mutat a laboratóriumi hústermeléssel foglalkozó többi vállalatnak is”

– jelentette Ido Szavir, a SuperMeat igazgatója, aki elmondta azt is, hogy hamarosan a halal, tehát a muszlim étkezési előírások betartását jelző igazolást is beszerzik.

A laboratóriumi hústermelés napjainkban még gyerekcipőben jár, de nagy jövő elé nézhet, hiszen sok olyan ember mondott le a húsevésről, akit elsősorban a nagyüzemi állattartás visszásságai tereltek a vegán életmód felé, de valójában szívesen ennének szenvedés nélkül előállított hústermékeket. A kezdeményezés sikere azon múlik, hogy a termelés felfutásával jelentősen csökkenthetők lesznek-e a költségek, hiszen egyelőre az élőállatokból előállított termékek jóval olcsóbbak a laboratóriumi húsnál. Az Egyesült Államokban idén júniusban engedélyezték a laboratóriumi húskészítmények forgalmazását, az áruházak pedig a közeljövőben kezdik meg az árusításukat.

A kóser háztatást vezetők számára fontos információ, hogy – sokak reményével ellentétben – a laboratóriumban előállított hús az OU értelmezése szerint valódi húsnak számít és nem sorolható a se nem húsos, se nem tejes, vagyis párve élelmiszerek csoportjába.

Így tehát a SuperMeat által gyártott hús sem fogyasztható együtt tejtermékekkel.

Arra ott vannak a mostanában egyre népszerűbbé váló növényi alapú „húskészítmények”, melyek íze és állaga gyakran szinte megkülönböztethetetlen a valódi húsétól és számos termék kapott már kósersági igazolást.

Zöld kis pöttyök a jövő szuperélelmiszerei

„Az íze nagyon enyhe, nagyon finom, az állaga olyan, mint a kaviáré” – mondja az izraeli Wanna Greens igazgatója.