Havi hét tehénnyi „tiszta” hús fejlődik egy izraeli cég minden tartályában

Egy izraeli cég elsőként képes ipari mennyiségű húst termelni Tel-Aviv melletti üzemében. A Future Meat Technologies állati sejtekből növesztett, környezettudatos és génmanipuláció mentes csúcstermékekkel jelentkezik.

1200 literes, rozsdamentes acélhordókban havonta mintegy 2000 kilogrammnyi húst tud előállítani az az izraeli vállalat, amely már a nevével sejteti, hogy a húsimádóknak kíván fenntartható alternatívát kínálni.

A Future Meat Technologies nevet kapó vállalkozás több éves próbálkozás után fennállásának új szakaszához érkezett.

Fotó: Future Meat Technologies

2020-ban indulhat meg a világon elsőként, gyári körülmények között a hús talán leginkább környezettudatos előállítása

írja az Israel21c.org tudományos portál, amely arról is beszámol, hogy összejött az 14 millió dolláros befektetői támogatás, ami szükséges volt ahhoz, hogy mindez akár már jövőre valósággá váljon.

A vállalkozás környezettudatos előállítási modelljének alapját az adja, hogy az átlagos hús előállításának ökológiai költségeivel szemben az acélhordókban termesztett hús 99 százalékban kevesebb földhasználatot igényel és 80 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gázt termel.

A folyamat során gyorsan növekvő kötőszövet-sejteket (fibroblasztok) állítanak elő bioreaktorokban, hogy nagy sűrűséget érjenek el, ami a tenyésztett (vagy másképpen „tiszta”) hús alapjául szolgálhat

— olvasható a tudományos cikkben, amelyben arról is írnak, hogy a cég szeretne hibrid termékekkel is előállni, amelyekben a növényi fehérjék biztosítanák a textúrát, a tenyésztett zsírok pedig a sajátos aromáját és ízét kölcsönöznék a húsnak.

A fehérje iránti szükséglet exponenciálisan növekszik világszerte, és ennek a keresletnek a kielégítésére az egyedüli lehetőség, ha alapjaiban értelmezzük újra az állattenyésztést

— mondta az Israel21c.org-nak Yaakov Nahmias, aki nemcsak a cég egyik alapítója és tudományos főtanácsadója, de a Héber Egyetem professzora is. Nahmias hozzátette: eljárásuk garantáltan génmanipuláció mentes.

A cég jelenleg úgy kalkulál, hogy havonta 2000 kilogrammnyi húst fognak majd termelni minden 1200 literes tartályukban. Ezzel mintegy ezer csirke vagy hét tehén mennyiségű fehérje alapot tudnak majd előállítani acélhordónként. A költségek ma még elég borsosak,

egyelőre mintegy 150-200 dollárt kellene leszurkolni mindazoknak, akik alig fél kilónyi „szuper tiszta” (csirke vagy marha) húst szeretnének venni. 2022-re azonban a kalkulációk szerint a költségek akár a jelenlegi tizedére is csökkenhetnek.