Kutyákkal segítenek Izraelben a PTSD-ben szenvedőkön

Segítőkutyás program indult Izraelben a poszttraumák csökkentésére és megelőzésére – írja a Zsido.com.

A projekt neve „Dogs on Order 8″. A 8-as szám egy parancs, az IDF hivatalos parancsa, amellyel a tartalékosokat hívja be szolgálatra. A parancsot például október 7-e után azonnal kiküldték több százezer tartalékosnak. Most már megvan a kutyák saját frontvonala is. A projektben vannak vakvezető, terápiás és szolgálati kutyák, meg olyanok is, amelyek egyszerűen csak társaságkedvelőek és rendkívül aranyosak.

Ennek a fontos projektnek a felelőse, amely jókedvre deríti a sebesülteket, az orvosi csapatokat, az áldozatok családjait, sőt azokat a családokat is, akiknek szeretteit azon a szörnyű szombaton rabolták el, a 33 éves Meitar Sela.

„Én magam is háborús veterán vagyok, a 2014-es Erős Szikla hadművelet egyik túlélője. Nekem Ranger nevű kutyám segít feldolgozni a borzalmakat, amiket átéltem

– mondta Meitar. Elmondása szerint Rangert a háború áldozatai számára létrehozott „Dogs for Warriors” (kutyák a harcosokért) nevű projektben képezték ki a szolgálati kutyakiképző központban, és a kutya jobban megváltoztatta az életét, mint azt valaha is gondolta volna. Ez a mostani projekt – talán nem meglepő módon – Meitar személyes szorongásából indult ki.

Meitar szerint a projekt célja a poszttraumák csökkentése és megelőzése.

„Egy kutya simogatása endorfint szabadít fel az agyban, így még egy ilyen egyszerű dolog is segít tudatosan és tudat alatt is”

– magyarázta.

„Ellopták a hangját” – alig beszél és fél elaludni a kiszabadult izraeli kislány

„Emily egy boldog, cserfes gyerek volt, most meg mindig suttog és meg van rémülve” – meséli az édesapja.

„Kutyákat vinni olyan helyekre, ahol rossz fizikai és mentális állapotú emberek vannak, fényt ad. És minden alkalommal, amikor kórházakba megyünk, olyan varázslat történik, amit nehéz megmagyarázni”.”

Ma, körülbelül hat héttel a projekt kezdete után, kétszáz önkéntes viszi a kutyákat a sérültekhez. Van vakvezető és terápiás kutyánk, de a legtöbbük kiképzett segítőkutya. Kutyáink többsége labrador, mert ez a legelterjedtebb fajta az egész világon a vakvezetésre és a hűséges szolgálatra.

„Ők a szeretet kutyái. Szeretik az embereket, és nagyon érzékenyek a rezdüléseikre”

– mondta Meitar.

„Volt egyszer egy katona, aki 2,5 hétig lélegeztetőgépre volt kötve. Amikor felébredt, megkeresett minket, hogy szüksége lenne egy kutyára. Meglátta a kutyát, akit küldtünk neki és ő csak ült és mosolygott és nem tudta abbahagyni a mosolygást. Ez a munkám legszebb része és egyben a rehabilitáció egy formája is számomra.”

„Ambíciót ad, hogy másokon segítsek és minél több emberhez szeretném eljuttatni a projektet. A poszttrauma nagyon sok esetben megelőzhető terápiával, de ahhoz az kell, hogy időben el lehessen kezdeni. Célom, hogy még ebben az időszakban elérjem azokat, akiknek szüksége van a segítségünkre.”

Ketrecekben tartotta a Hamász az izraeli nőket

Szörnyű körülményekről számoltak be a kiszabadult izraeli túszok.