Megkezdődött a támadás: az IDF elfoglalta a rafahi határátkelőt

Az Izraeli Védelmi Erők átvették az ellenőrzést az Egyiptommal közös rafahi átkelő gázai oldala felett kedd reggel, amikor a 162. hadosztály 401. páncélos dandárjának harckocsijai elfoglalták azt.

A rafahi átkelőnél felhúzták az izraeli zászlót, és videón látható, amint egy páncélozott jármű érkezik az egyik ottani épülethez, egy angolul „Gaza” feliratú tábla mellett.

„Miután a hírszerzési információk arra utaltak, hogy a Rafah keleti részén lévő rafahi átkelőt terrorista célokra használják, az IDF csapatainak sikerült operatív ellenőrzést szerezniük az átkelő gázai oldala felett” – közölte az IDF kedd reggel.

Az izraeli háborús kabinet hétfő este egyhangúlag úgy döntött, hogy „folytatja a hadműveletet Rafahban, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra túszaink szabadon bocsátásának és a háború egyéb céljainak előmozdítása érdekében”

– közölte a miniszterelnöki hivatal.

Egy, az izraeli terveket ismerő forrás a CNN-nek elmondta, hogy a rafahi hadművelet „nagyon korlátozott” kiterjedésű lesz, és célja, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, hogy egyezzen bele a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásba. A forrás szerint a művelet nem az a teljes körű szárazföldi offenzíva, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ígért, hogy végrehajtanak, és amelyet Joe Biden amerikai elnök ellenez.

Az átkelő elfoglalására azt követően került sor, hogy az IDF hétfő este bejelentette, hogy célzott csapásokat hajt végre a Hamász célpontjai ellen Rafah keleti részén. Több mint 100 Hamász objektumot ért találat a városban, ahol a terrorcsoport megmaradt erőinek többsége található.

Az éjszakai hadművelet során az IDF közölte, hogy mintegy 20 fegyverest öltek meg, és az izraeli erők három „jelentős” alagútaknát találtak.

Emellett a hadsereg közölte, hogy egy robbanóanyaggal megrakott autót semmisítettek meg, miután az megközelített egy IDF-tankot.

Az izraeli erők a területet rakétakilövő helyek után is átkutatták, beleértve azt a helyet, ahonnan a vasárnapi támadást indították a Kerem Shalom átkelő ellen. Abban a támadásban négy izraeli katona meghalt, és legalább három másik súlyosan megsebesült.

A rafahi terroristák kedd reggel ismét Kerem Shalomot vették célba, két rakétát lőttek ki, majd később négy aknagránátot lőttek ki – közölte az IDF. Az egyik rakéta egy nyílt területen csapódott be, a másik pedig a Gázai övezeten belül csapódott be – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy egyik támadásban sem keletkezett kár vagy sérülés.

Az éjszakai hadművelet során az IDF nem jelentett sérülteket.

Hivatalos: Megkezdődött a civilek evakuálása, küszöbön az izraeli offenzíva

Izrael hamarosan megkezdi az utolsó gázai terrorfészek elpusztítását.

Hétfőn az IDF felszólította Kelet-Rafah lakóit, hogy evakuálják magukat az újonnan létrehozott humanitárius zónákba.

Az IDF két evakuálási zónát jelölt ki: az Al-Mawasi zóna kiterjesztését a Gázai övezet középső-déli partvidékén, valamint Hán-Júniszt.

A hétfői üzenet a nem harcolókat az Al-Mawasi kibővített területére irányítja, ahol tábori kórházak, sátrak, valamint nagyobb mennyiségű élelmiszer, víz, gyógyszer és egyéb ellátmány várja őket.

Eközben a Hamász hétfőn azt állította, hogy elfogadta a katari és egyiptomi közvetítők által javasolt tűzszüneti megállapodást.

A javaslat tartalma, amelyet a Hamász állítása szerint elfogadott, ismeretlen Izrael és az Egyesült Államok előtt, és nem került szóba Netanjahu és Biden beszélgetésén

– hangsúlyozta egy magas rangú izraeli politikai tisztviselő.

Jeruzsálem mindazonáltal küldöttséget küld Kairóba a tárgyalások folytatására, miközben a rafahi hadművelet folytatódik.

Ze’ev Elkin, a Nemzeti Egységpárt Knesszet-tagja a Ynetnek elmondta, hogy jó, hogy végre elindult a rafahi művelet.

„Remélem, hogy széles körű lesz, és hogy felszámoljuk az ottani Hamász-zászlóaljakat”

– mondta.

A nagy színjáték: a Hamász elfogadta a nem létező izraeli tűzszüneti javaslatot

Izraeli tisztviselők szerint Jeruzsálem lejáratása és befeketítése a terroristák célja.