Magas rangú arab tisztviselő: küszöbön áll a gázai megállapodás

Az Izrael és a Hamász közötti, a Gázai övezetben zajló háború leállításáról szóló megállapodás-tervezet a legjobb a tárgyalások kezdete óta, és „elfogadása küszöbön áll” – mondta egy magas rangú arab tisztviselő a Sky News Arabia hírügynökségnek.

A tisztviselő név nélkül adott hangot félelmének, hogy „mindkét fél 180 fokos fordulatot vehet és visszatérhet a kiindulóponthoz”.

Kifejtette: „Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász egyes vezetőinek magánszámításai megnehezítik a politikai döntést a régóta várt megállapodás jóváhagyásáról”.

A tisztviselő figyelmeztetett, hogy

„Netanjahu politikai okokból elutasíthatja a megállapodást még akkor is, ha a Hamász által benyújtott ajánlat megfelel az izraeli feltételeknek”.

A Hamász, Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok képviselői szombaton Kairóban találkoztak, hogy tárgyaljanak egy lehetséges túszalkuról. Izrael ugyanakkor elhalasztotta küldöttségének kiküldését, amíg a terrorcsoport nem ad választ az asztalra került legújabb javaslatra.

Botrány: Lelepleződtek az izraeli vezetés letartóztatását sürgető ügyvédek

A Jewish Chronicle rántotta le a leplet a Nemzetközi Büntetőbíróságon Izraelt befeketítő ügyvédekről.

Az izraeli 12-es csatorna arról számolt be, hogy az Egyesült Államok garanciát adott a Hamásznak arra, hogy az alku a háború befejezéséhez vezetne.

Egy izraeli diplomáciai forrás hangsúlyozta, hogy Izrael eltökélt a háború folytatásában, függetlenül bármilyen túszalkutól.

Nem igazak azok a jelentések, amelyek szerint „Izrael beleegyezett a háború befejezésébe egy túszalku részeként, vagy hogy Izrael megengedné a közvetítőknek, hogy garanciákat adjanak a háború befejezésére” – jelentette ki a forrás.

„A Hamász a mai napig nem adta fel a háború befejezésére vonatkozó követelését, ezzel meghiúsítva a megállapodás lehetőségét”

– mondta a forrás.

Mikor máskor: Öt (!) európai ország készül elismerni a palesztin államot

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azt is elárulta, hogy mely országokról van szó.