Izraelnek nagyon nem tetszik a német kormány legújabb döntése

Jeruzsálem csalódottságának adott hangot Berlin bejelentése miatt, miszerint újraindítja együttműködését az ENSZ Palesztinai Segélyezési és Munkaügyi Ügynökségével (UNRWA) a Gázai övezetben.

„Sajnálatos Németország döntése, hogy felújítja együttműködését az UNRWA-val a Gázai övezetben”

– írta az izraeli külügyminisztérium szóvivője az X-en (korábban Twitter).

Izrael részletes információkat osztott meg Németországgal és más adományozó országokkal az UNRWA több száz olyan alkalmazottjáról, akik egyben a Hamász terroristái is.

Az UNRWA több mint 30 alkalmazottja közvetlenül részt vett a 2023. október 7-i mészárlásban.

„Ez nem csak néhány rossz alma – ez egy rothadt és mérgező fa”

– írta Oren Marmorstein szóvivő. „A német adófizetők pénzének átutalása egy olyan szervezetnek, amelyben ilyen magas a Hamász-tagok aránya, nem járul hozzá a régió biztonságához, sem az izraeliek és a palesztinok jólétéhez.”

Videó: A német rohamrendőrök pikk-pakk felszámoltak egy Izrael-ellenes tüntetést

A rendfenntartó erők határozottan léptek fel az Európában is fellángoló palesztinbarát tüntetések ellen.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint Izrael továbbra is szorosan együtt kíván működni a német kormánnyal, hogy más szervezeteken keresztül humanitárius segélyt juttasson el a Gázai övezetbe.

Az együttműködés folytatásáról szóló német döntés hátterében az ENSZ által létrehozott csoport legutóbbi jelentésének ajánlásai állnak. Ebben a „független szakértők” arra a következtetésre jutottak, hogy

az UNRWA számos „szilárd” mechanizmust hozott létre a semlegesség elvének tiszteletben tartása érdekében, „azonban van még javítanivaló”.

„Az akut együttműködés folytatásával támogatjuk az UNRWA létfontosságú és jelenleg pótolhatatlan szerepét a gázai emberek ellátásában, mivel más nemzetközi segélyszervezetek jelenleg az UNRWA gázai operatív struktúráitól függenek” – közölte korábban a német Szövetségi Külügyminisztérium és a Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium.

Az UNRWA januárban a terrorbotrány miatt került a címlapokra. Néhány nagy adományozó, köztük az Egyesült Államok és Németország, emiatt átmenetileg felfüggesztette a kifizetéseket.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Német akarsz lenni? Ezeket kell tudnod Izraelről és a zsidókról

A német állampolgárságra pályázó embereknek mostantól a zsidó életre, Izraelre és a nácikra vonatkozó kérdéseket kell megválaszolniuk.