18 ország, köztük Magyarország követeli a túszok azonnali elengedését

Joe Biden amerikai elnök vezeti a Hamász által túszként fogva állampolgárokkal rendelkező 18 ország vezetőinek közös nyilatkozatát, amelyben felszólítják a terrorcsoportot, hogy azonnal engedje el őket Gázából.

Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Lengyelország, Németország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld, Magyarország és az Egyesült Királyság vezetői csatlakoztak Bidenhez. Izrael maga nem szerepelt az aláírók között, mivel a hangsúly a nemzetközi támogatás biztosításán volt.

„A Hamász által a Gázai övezetben több mint 200 napja fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel. Köztük vannak saját állampolgáraink is. A túszok és a nemzetközi jog által védett gázai polgári lakosság sorsa nemzetközi aggodalomra ad okot”

– mondják a vezetők.

„Hangsúlyozzuk, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló, előterjesztett megállapodás azonnali és tartós tűzszünetet eredményezne Gázában, ami megkönnyítené a további szükséges humanitárius segélyek beáramlását Gáza egész területére, és az ellenségeskedések valós befejezéséhez vezetne”.

„A gázaiak visszatérhetnének otthonaikba és földjeikre, ha előzetesen előkészületeket tennének a menedék és a humanitárius ellátás biztosítására”

– teszi hozzá a nyilatkozat.

„Határozottan támogatjuk a folyamatban lévő közvetítési erőfeszítéseket annak érdekében, hogy hazahozzuk állampolgárainkat. Ismételten felszólítjuk a Hamászt, hogy engedje szabadon a túszokat, és hagyja, hogy véget vessünk ennek a válságnak, hogy közösen arra összpontosíthassuk erőfeszítéseinket, hogy békét és stabilitást hozzunk a térségbe”

– áll a vezetők közleményében.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a közös nyilatkozatot ismertető tájékoztató híváson elmondta az újságíróknak, hogy az Egyesült Államok már a háború korábbi szakaszában is megpróbált egy ilyen közös nyilatkozatot kiadni, de az országok között nézeteltérések voltak a nyelvezetet illetően, ami megakadályozta annak közzétételét.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval nagyjából két héttel ezelőtt folytatott megbeszélésen a túszok amerikai hozzátartozói arra kérték a Biden-kormányt, hogy próbáljanak meg újra közös nyilatkozatot összeállítani – mondja a magas rangú amerikai tisztviselő.

Az USA-nak ezúttal sikerült egyhangú támogatást szereznie, mivel az országok megértették, hogy a túszok egyre szorultabb helyzetben vannak – mondja a tisztviselő. A Fehér Ház megosztotta velük az asztalra került alku azon elemeit, amelyeket Izrael elfogadott, de a Hamász elutasított.

„Van egy olyan alku az asztalon, amely azonnal tűzszünetet hozna Gázában a nők, sebesültek, idősek és beteg túszok szabadon bocsátásával, amely készen áll. Ezt aprólékos részletességgel kidolgoztuk, és a Hamász elutasította. Emiatt még mindig folynak a harcok Gázában”

– mondta a magas rangú kormányzati tisztviselő, akit a Times of Israel idéz.

A magas rangú tisztviselő azt is elmondta, hogy a Hamász által Hersh Goldberg-Polinról készült videó amerikai törvényszéki elemzése azóta folyik, hogy hétfőn megkapták a videót, és hozzátette, hogy a Fehér Ház kapcsolatban áll a 23 éves izraeli-amerikai túsz családjával, és együttműködik Katarral, Egyiptommal és másokkal annak érdekében, hogy a többi tússzal együtt biztosítsák a szabadon bocsátását.

A tájékoztató során a tisztviselő megosztja, hogy Biden tegnap több mint egy órát töltött Avigail Idannal és családjával a Fehér Házban, és hagyta, hogy a legutóbbi, novemberi túszalku során szabadon engedett 4 éves kislány az Ovális Irodában játsszon, és átmásszon a Resolute Desk ajtaján, ahogyan az ifjabb John F. Kennedy tette, amikor apja fölötte dolgozott egy ikonikus 1963-as fotón.

Miközben Avigail játszott, Biden a kislány nagynénjével és nagybátyjával beszélgetett, akik a gyermeket hazatérése óta nevelik. A négyéves kislány a szüleivel volt, amikor október 7-én a Hamász terroristái meggyilkolták őket. Az elnök tájékoztatta a családot a többi túsz szabadon bocsátására irányuló, folyamatban lévő erőfeszítésekről is.

Az izraeli túszokért is imádkoztak a budapesti CPAC Hungary-n

Köves Slomó, az EMIH vezetője rabbija és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze is felhívta a figyelmet Izrael és a zsidóság védelmének fontosságára.