Egy személy tehető felelőssé a gázai túsztárgyalások megrekedte miatt

A tárgyalások során voltak olyan időszakok, amikor jelentős előrelépés történt a Hamász „puccos szállodákban élő” vezetőivel, mielőtt a terrorcsoport gázai vezetője, Yahya Sinwar végül elutasította a megállapodásban foglaltakat – mondta újságíróknak egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő.

„Sinwar a végső döntéshozó… Sinwar mélyen, mélyen a föld alatt él, mivel Gáza fölötte háborús övezet, és mivel a gázaiak szenvednek” – mondja a tisztviselő egy tájékoztatón.

„Az a kérdés megy hozzá, hogy beleegyezik-e a legkiszolgáltatottabb túszok elengedésébe, hogy biztosítsa a tűzszünetet és a gázaiak életének könnyebbülését, és a válasz, ami személyesen Sinwarból érkezik vissza, az, hogy „Nem”.

„Sinwar úgy döntött, hogy inkább fogva tartja Hersh Goldberg-Polintot és másokat, minthogy tűzszünetet biztosítson Gázában” – mondja a magas rangú Biden-kormánytisztviselő.

Elismeri, hogy a tárgyalások során voltak olyan időszakok, amikor Izrael kevésbé volt együttműködő, de a legutóbbi telefonbeszélgetésen, amelyet Joe Biden amerikai elnök folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, az izraeli kormányfő „teljes mértékben beleegyezett” a most előterjesztett javaslatba.

„Az az igazság, hogy egy olyan megállapodás van az asztalon, amely a Hamász szinte minden követelését kielégíti”

– mondja a tisztviselő.

„Az egyiptomiak, a katariak és minden érintett, úgy látják, hogy a Gázaból érkezett válasz egyáltalán nem volt konstruktív”.

Hivatalos: hamarosan megkezdődik Rafah ostroma

Izrael sátrakkal, élelmiszerrel és egészségügyi létesítményekkel készül a gázai civilek elhelyezésére.