Iráni önámítás: Az elnök dicsérte az Izrael elleni támadást

Ebrahim Raiszi iráni elnök szerint a múlt heti Izrael elleni, korábban precedens nélküli iráni támadás „megmutatta a tekintélyünket”, azonban természetesen nem tesz említést azokról a robbanásokról, amelyek pénteken az éjszaka folyamán országa központi régiójában hallatszottak.

Ebrahim Raiszi iráni elnök pénteken üdvözölte Teherán egy héttel ezelőtti, példátlan támadását Izrael ellen, ugyanakkor jótékonyan nem tett említést az országa központi régiójában hallott robbanásokról, melyekkel vélhetően az izraeli hadsereg torolta meg éppen ezeket a csapásokat – jelentette az AFP.

Az a támadás „megmutatta tekintélyünket, népünk acélos akaratát és egységünket” – mondta Raiszi több száz embernek a Teherántól keletre fekvő Szemnan tartományban.

A beszédben nem tett utalást azokra a péntek kora reggel Iszfahánból jelentett robbanásokra, amelyek állítólag az iráni támadás izraeli megtorlása voltak.

Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy ő állt a csapások mögött, de meg nem nevezett izraeli források globális hírügynökségeknek azt mondták, hogy a támadás izraeli volt.

Egy izraeli tisztviselő a The Washington Postnak pénteken korábban azt mondta, hogy az Irán elleni csapás „azt volt hivatott jelezni Iránnak, hogy Izrael képes csapást mérni az országon belül”.

Később egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta az ABC Newsnak, hogy a korlátozott csapás során három rakétát lőttek ki izraeli vadászgépekről Iránon kívülről.

Masszív katonai segélycsomagot hagyott jóvá az amerikai képviselőház

Izraelnek jut 17 milliárd dollár, de kap pénzt Ukrajna és Tajvan, sőt, még a palesztinok is.