Orosz vadászrepülőkkel erősíthet Irán

Oroszország és Irán már több mint egy éve tárgyal Szu-35-ös vadászrepülőgépek szállításáról Iránnak.


Az iráni Student News Network szombaton arról számolt be, hogy Irán a jövő héten Szuhoj 35 (Szu-35) vadászrepülőgép-szállítmányt kap Oroszországtól, de később törölte a jelentést, és közölte, hogy az hamis.

Novemberben orosz és iráni tisztviselők bejelentették, hogy Oroszország Jak-130-as kiképzőgépeket, Szu-35-ös vadászgépeket és Mi-28-as helikoptereket szállít Iránnak, de hozzátették, hogy az ügylet még „folyamatban van”. Továbbra sem világos, hogy ténylegesen leszállítottak-e valaha is Szu-35-ös vadászgépeket.

A kuvaiti Al-Dzsarida újság a múlt héten arról számolt be, hogy Irán körülbelül egy évvel ezelőtt már kapott néhány Szu-35-ös vadászgépet, de bizonyos alkatrészek hiánya miatt nem tudta azokat üzemeltetni.

A jelentés szerint Oroszország

az Öböl-menti államok és Izrael „vétója” miatt késlekedett a szükséges alkatrészek leszállításával, valamint azért, mert Oroszország azt követelte, hogy Irán szállítson Oroszországnak több rakétát és drónt az ukrajnai háborúhoz.

Oroszország és Irán egyre közelebb került egymáshoz azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját, és az október 7-i mészárlás óta.

Irán többször szállított Oroszországnak Kamikaze drónokat, és segített Oroszországnak abban, hogy iráni tervezésű drónokat gyártó üzemeket hozzon létre az országban.

A külföldi médiajelentések szerint Izraelnek tulajdonított légicsapás egy S-300-as légvédelmi üteg ellen irányult péntek reggel a közép-iráni Iszfahán közelében. Az S-300-as rendszert Oroszország bocsátotta Irán rendelkezésére.

Robert C. Castel: Elkerülhetetlen volt az ellencsapás

A legfrissebb helyzetértékelés, a vonalban Robert C. Castel.