Kereskedelmi háborút indított Törökország Izrael ellen

Törökország keddtől kezdve kereskedelmi korlátozásokat vezet be Izraellel szemben egy sor termékre, köztük cementre, acél- és vasipari építőanyagokra, válaszul a Gázai övezetben zajló háborúra – közölte a török kereskedelmi minisztérium egy közleményben.

Izrael válaszul közölte, hogy „kiterjedt” listát állít össze az importtilalom alá helyezendő török termékekről, és lobbizni fog Washingtonban és világszerte azért, hogy más országok is megbüntessék Törökországot a lépés miatt.

„Ez a döntés mindaddig érvényben marad, amíg Izrael nem hirdet azonnali tűzszünetet, és nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek megfelelő és zavartalan beáramlását a Gázai övezetbe”

– jelentette be a török kereskedelmi minisztérium a közösségi médiában, aki „elfelejtette” megemlíteni, hogy a Gázai-övezetnek van egy déli határa is, Egyiptommal, amely nem enged be humanitárius segélyt az övezetbe.

A török minisztérium egy 54 termékből, jellemzően vas- és acéltermékekre, építőipari berendezésekre és termékekre, gépekre és más terméket érintő listát adott ki, amelyre az exportkorlátozások vonatkoznak.

Törökország a gázai háború során Izrael egyik legkeményebb bírálója volt, Recep Tayyip Erdogan Erdogan elnök „terrorista államnak” bélyegezte Izraelt.

A fejleményekre reagálva Izrael külügyminisztere, Israel Katz utasította minisztériumának gazdasági osztályát, hogy

„készítsen egy átfogó listát azokról a termékekről, amelyeket Izrael megakadályozza, hogy Törökország Izraelbe exportáljon”

– áll a hivatalának közleményében.

„Törökország egyoldalúan megsérti az Izraellel kötött kereskedelmi megállapodásokat, és Izrael minden szükséges intézkedést megtesz ellene”

– áll a közleményben.

Emellett Izrael

„fel fogja szólítani az Izrael-barát országokat és szervezeteket az Egyesült Államokban, hogy állítsák le a törökországi befektetéseket, és akadályozzák meg a Törökországból származó termékek importját”.

Izrael arra is fel fogja kérni „barátait az amerikai kongresszusban, hogy vizsgálják meg az Izrael elleni bojkott-törvények törökországi megsértését, és ennek megfelelően szabjanak ki szankciókat” – áll a közleményben.

„Erdogan ismét feláldozza a török nép gazdasági érdekeit a Hamász gázai gyilkosainak támogatásáért, akik megerőszakolták, meggyilkolták és meggyalázták nők, lányok, felnőttek testét, és élve elégették a gyerekeket”

– mondta Katz.

Erdogan: „Netanjahu Hitler és Sztálin mellett érdemelte ki a helyét”

A török elnök, aki még mindig nem ítélte el a Hamász október 7-i brutális terrorakcióját, ismét Izraelt és annak vezetését illette képmutató szavakkal.

„Izrael nem fogja magát alávetni az erőszaknak és a zsarolásnak, a kereskedelmi megállapodások egyoldalú megsértésével párhuzamos intézkedéseket fog hozni Törökországgal szemben, amelyek kárt okoznak a török gazdaságnak”.

Törökország Izraelbe irányuló exportja tavaly 5,43 milliárd dollárt tett ki, szemben a 2022-es 7,03 milliárd dollárral, a Török Exportőrök Szövetsége és a Turkstat statisztikai hivatal adatai szerint.

Izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy a bejelentett korlátozásokat kiterjeszthetik a török légtér feletti repülések leállítására vagy a regionális olajipari tevékenységekre is – írta a Ynet hírportál egy forrás nélküli jelentésében.

Az Israel Hayom jelentése szerint Izraelben a ruházati és az elektromos cikkek iparát sújtják leginkább a korlátozások, mivel számos divatáruüzlet Törökországból szerzi be a termékeket.

Iráni elnök: Irán és Törökország megállapodott a palesztin terror támogatásáról

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk az iszlám ellenállást Palesztinában” – mondta az iráni elnök a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel folytatott találkozóját követően.