Iráni elnök: Irán és Törökország megállapodott a palesztin terror támogatásáról

Irán és Törökország megállapodott abban, hogy támogatják az Izrael ellen harcoló terrorszervezeteket – jelentette ki szerdán Ebrahim Raiszi iráni elnök a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel folytatott megbeszéléseket követően.

Az ankarai elnöki palotában Erdoğan mellett beszélve Raiszi elmondta: „A török elnökkel folytatott megbeszéléseken… mindketten egyetértettünk abban, hogy támogatjuk Palesztinát. Mindketten egyetértettünk abban, hogy támogatjuk az iszlám ellenállást Palesztinában” – jelentette a teheráni félhivatalos Student hírügynökség.

„Egy igazságos világrend kialakítására kell törekednünk… és bizonyára a Törökországgal és más országokkal való együttműködésünk nagyon hatékony lehet ebben a tekintetben”

– jelentette ki az iráni vezető.

„Nincs kétségünk afelől, hogy intézkedéseket kell hozni a cionista rezsim ellen”.

Raiszi azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja az izraeli „bűnöket”, és megismételte Teherán felhívását, hogy a muszlim országok szakítsák meg a kapcsolatokat.

„Ami Palesztinában és Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény… és az Egyesült Államok és a Nyugat támogatja ezeket a bűncselekményeket”

– hangoztatta Raiszi.

Erdoğan a maga részéről elmondta, hogy Izraellel, Szíriával, a Dél-Kaukázussal és Afganisztánnal kapcsolatos kérdésekről is tárgyaltak.

„A palesztin kérdéssel kapcsolatban Törökországnak és Iránnak közös álláspontja van”

– jegyezte meg.

„Beszéltünk Izrael Gáza elleni embertelen támadásairól és arról, hogy véget kell vetni ezeknek a támadásoknak, és fontos lépéseket kell tenni e tekintetben. Ami a palesztin kérdést illeti, ismételten megerősítettük támogatásunkat, és fokozni fogjuk együttműködésünket e tekintetben”

– zárta beszédét Erdoğan.

Az iráni rezsim hivatalos IRNA hírügynöksége arról számolt be, hogy a szerdai látogatás részeként Erdoğan és Raiszi 10 partnerségi megállapodást írt alá, többek között az energetikai együttműködés területén.

Irán megháromszorozta az urándúsítást 60 százalékra, 2023-ban megfordítva a korábbi lassulást – jelentette nemrég a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A 60%-os tisztaságúra dúsított urán csak egy rövid technikai lépésre van a fegyverminőségűnek tekintett 90%-tól.

Január 14-én az Iszlám Köztársaság egy teheráni rendezvényen a Hamász győzelmét hirdette ki Izrael felett, 100 nappal azután, hogy a terrorista csoport október 7-én terrorista támadást intézett az ország északnyugati Negev régiójában.

A Hamász terroristái az október 7-i támadásokban több mint 1 200 embert, főként civileket öltek meg, és ezreket sebesítettek meg. Emellett a terroristák mintegy 240 embert ejtettek túszul.

„Palesztina győztesen került ki, a cionista rezsim és szövetségesei pedig porba jutnak”

– mondta Raisi, hozzátéve:

„A béketárgyalásoknak nem volt értelme, Izrael vége elkerülhetetlen.”

„A palesztinok a háború szintjét a kövekkel vívott harcról rakétákkal és drónokkal vívott háborúvá emelték. Mi is kijelentettük, hogy támogatni fogjuk Palesztinát és az ellenálló csoportokat”

– erősítette meg.

Két hónappal ezelőtt Erdoğan azt mondta országa parlamentjének, hogy a zsidó állam hamarosan elpusztul.

„Most nyíltan, tiszta lelkiismerettel kimondom, hogy Izrael terrorista állam”

– mondta az iszlamista vezető.

„Hé Izrael! Nektek van atombombátok. És ezzel fenyegetőztök. Mi ezt tudjuk. És közel a végetek”

– folytatta.

„Annyi atombombátok lehet, amennyit csak akartok, de végetek lesz”

– tette hozzá Erdoğan.

A Jerusalem Center for Public Affairs 2021-es jelentésében azt írta, hogy a Hamász isztambuli központja több száz terrortámadást irányított izraeliek ellen, és dollármilliókat mosott tisztára.

„Törökország ideológiai és operatív szinten is együttműködik a terrorszervezetekkel. A török földön dolgozó terroristák infrastruktúrákat hoznak létre és terrortámadásokat terveznek Izrael ellen”

– jegyezte meg a jelentés.

A Hamász elleni gázai szárazföldi hadművelet nyomán az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács a legmagasabb szintre emelte a Törökországra vonatkozó utazási figyelmeztetést, és felszólított minden ott tartózkodó izraelit, hogy azonnal hagyja el az országot.

Erdogan szerint az „izraeli kémhálózat” letartóztatása csak az első lépés volt

A török elnök szerint Izraelt „meglepte” az elhárítás.