Erdogan: „Netanjahu Hitler és Sztálin mellett érdemelte ki a helyét”

Recep Tayyip Erdogan török elnök újabb antiszemita beszédet tartott, amelynek során Benjamin Netanjahu miniszterelnököt fasiszta vezetőkhöz hasonlította.

A beszédben Erdogan diktatórikus népírtókhoz hasonlította Netanjahut, kijelentve, hogy „Netanjahu Hitler, Mussolini és Sztálin mellett érdemelte ki a helyét”.

A török elnök még most sem volt hajlandó elítélni a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális támadását akcióit, sőt retorikájában kiállt a terrorcsoport mellett. Erdogan azzal vádolta Izraelt, hogy „korunk nácijaként viselkedik, miközben humanitárius bűncselekményeket követ el Gázában”. Nem volt hajlandó a Hamászt terrorszervezetnek nevezni:

„Nem kényszeríthetnek bennünket arra, hogy a Hamászt terrorszervezetnek nevezzük. Nyíltan kommunikálunk velük, és kiállunk mögöttük”.

Netanjahu válaszul azt mondta: „Izrael betartja a háború törvényeit, és nem fog engedni Erdogan erkölcsi prédikációjának, aki támogatja a Hamász terrorszervezet gyilkosait és erőszaktevőit, tagadja az örmény népirtást, saját országában kurdokat mészárol, és keményen fellép a rezsim ellenfeleivel és újságírókkal szemben”.

A Nemzeti Egységpárt vezetője, Benny Ganz is beleszólt ebbe a szóváltásba, bírálva Erdogant a Hamász támogatása miatt.

„Az, hogy Erdogan a Hamász mellett áll, az emberiség elleni bűncselekmények támogatójává teszi őt, és Izrael miniszterelnökét diktátorokhoz hasonlítani a képmutatás csúcsa”

– fogalmazott Gantz az X-en közzétett bejegyzésében.

„Az a tény, hogy Erdogan szerint a Hamász nem terrorszervezet, megmagyarázza a saját állampolgáraival szembeni magatartását. Izrael továbbra is ragaszkodik a nemzetközi joghoz, még az olyanok elleni háborúban is, akikről bebizonyosodott, hogy nem rendelkeznek emberséggel”.”

Az Izrael-Hamász háború kitörése óta nem ez az első alkalom, hogy Erdogan élesen bírálja Izraelt. „Netanjahu úgy vonult be a történelembe, mint Gáza mészárosa, és mi arra készülünk, hogy felelősségre vonjuk” – jelentette ki korábban Erdogan.

Egy másik esetben a török vezető azzal vádolta „Izraelt és más feleket, hogy ők állnak az észak-szíriai és iraki terrorszervezetek mögött. Izrael három napig sem bírta volna ki a nyugati országok támogatása nélkül. Előkészületeket teszünk arra, hogy Izraelt háborús bűnösnek nyilvánítsuk a világ előtt”.

Iráni elnök: Irán és Törökország megállapodott a palesztin terror támogatásáról

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk az iszlám ellenállást Palesztinában” – mondta az iráni elnök a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel folytatott találkozóját követően.