Damaszkuszból fenyegette meg Izraelt az iráni külügyminiszter

A szíriai fővárosba látogatott az iráni külügyminiszter, Hossein Amirabdollahian, egy héttel azután, hogy a városban légicsapás érte az Iszlám Köztársaság konzulátusával szomszédos épületet, és meghalt az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi. Irán  Izraelnek tulajdonítja a dróntámadást és bosszúval fenyegette meg a zsidó államot.

Amirabdollahian látogatása során további támogatásáról biztosította a szíriai rezsimet és hangsúlyozta, hogy Irán nem hagyja magát megfélemlíteni. A nemzetközi terrorizmus legfőbb támogatója, Irán első számú diplomatája országa nagykövetségén találkozott diplomata kollegáival és azt mondta, hogy

„Szíria biztonsága a régió biztonsága, és ezek az atrocitások és bűncselekmények nem lesznek hatással Netanjahu és rezsimjének túlélésére”

– írja az iráni Tasnim News. Amirabdollahian látogatása során tisztelgett a szíriai és „iráni mártírok” előtt, és Izraelt bírálta Izraelt.

A Tasnim szerint az iráni diplomata „méltatta Irán erőfeszítéseit és diplomáciai, jogi és nemzetközi intézkedéseit a damaszkuszi cionista rezsim bűntetteire válaszul”. Azt mondta:

„Hangsúlyoztuk az amerikai kormánynak, mint a cionista rezsim teljes jogú támogatójának felelősségét az ország hatóságai felé a megfelelő diplomáciai csatornákon keresztül is. A világ összes országának jeleztük, hogy a cionista rezsim minden vörös vonalat átlépett, valamint a törvényeket, szerződéseket és nemzetközi jogszabályokat sértett meg”.

Az Aszad-rezsim alatt Szíria nem ismeri el Izraelt, és az Iránhoz kapcsolódó „ellenállási tengely” részének tekinti magát. Az Aszad-rezsim azonban már az 1970-es évek közepe óta tudja, hogy soha nem fogja legyőzni Izraelt.

A 2011-ben kitört szíriai polgárháború óta a damaszkuszi rezsim meggyengült, ezért meghívta Iránt, hogy küldjön át milíciákat és a Forradalmi Gárdát, Irán saját terrorszervezetét. Irán ezután Szíriát a milíciái tesztpályájaként használta, fegyvereket és drónokat szállított a Hezbollahnak és a szír hadseregnek.

2018-tól kezdve Irán elkezdte növelni az Izraelre irányuló fenyegetéseket Szíriából, a Palmyra melletti T-4 bázisról repült drónokkal, és épített egy bázist al-Bukamal közelében. Emellett arra ösztönözte a Hezbollahot, hogy nyissa meg a „Golán-aktát”, és a Hezbollah tagjait közelebb költöztesse a határhoz. A Hezbollah október 8. óta ismét támadja Izraelt.

Szíria most csatlakozott Iránhoz, hogy nyilvánosan szidalmazza Izraelt, azt állítva, hogy segít „mozgósítani” a nemzetközi közösséget Jeruzsálem ellen. A damaszkuszi vezetést jellemzően Oroszország és Irán irányítja. Oroszország kihasználta a Hamász Izrael elleni háborúját a maga javára, amit Irán is megtett, remélve Izrael elszigetelését és gyengítését.

Iráni ellenzéki politikus: Ideje levágni a polip fejét: Iránt!

„Az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tisztjeinek múlt heti likvidálása hatalmas bátorítás az iráni nép számára.”