Trump nem szólna bele szövetségi szinten az abortuszpolitikába

Donald Trump volt elnök hétfőn videós nyilatkozatot tett közzé közösségi oldalán, amelyben felvázolta az abortuszról alkotott nézeteit, és azt mondta, hogy a kérdésről az államoknak kell dönteniük.

Donald Trump volt elnök hétfőn közölte álláspontját arról, hogy be kellene-e tiltani az abortuszt, miután hónapok óta nem foglalt állást ebben, az amerikai szavazókat igencsak foglalkoztató kulcsfontosságú kérdésben.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns vasárnap este közösségi médiafelületén közölte, hogy nyilatkozatot fog kiadni „az abortuszról és az abortuszjogokról”. A hétfő reggel közzétett videóban Trump kifejezetten megerősítette, hogy támogatja az in vitro megtermékenyítést (IVF), és hangsúlyozta, hogy támogatja, hogy

az államok maguk határozzák meg az abortuszra vonatkozó törvényeiket, amíg vannak kivételek a nemi erőszak, a vérfertőzés és az anya élete esetében.

„Az államok szavazással, vagy törvénykezéssel, vagy talán mindkettővel meghatározzák, és bármit is döntenek, annak kell lennie az ország törvényének – ebben az esetben az állam törvényének” – mondta Trump.

„Sok államban eltérő döntések lesznek. Sok államban a terhesség más és más hetéhez kötik majd az abortuszhoz való jogot… végül is az emberek akaratáról van szó”.

Trump megismételte, hogy büszke a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezésében játszott szerepére, mondván, hogy a jogtudósok „mindkét oldalon” támogatták a lépést.

„A Republikánus Pártnak mindig az élet csodájának és az anyák, apák és gyönyörű gyermekeik oldalán kell állnia. Az IVF ennek fontos része”

– mondta Trump.

Majorie Dannenfelser, a Susan B. Anthony Pro-Life (egy, a magzatok jogaiért, azaz az abortusz betiltásáért küzdő szervezet) elnöke azt mondta, hogy „mélységesen csalódott” Trump hétfői bejelentése miatt, azzal érvelve, hogy nyilatkozata a demokraták győzelmét jelenti.

„Azzal, hogy azt mondja, hogy a kérdést „visszautalja az államokhoz”, átengedi az országos vitát a demokratáknak, akik fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy törvénybe iktassák az abortuszt a terhesség mind a kilenc hónapja alatt kötelezővé tevő törvényt”

– tette hozzá Dannenfelser. „Ha sikerrel járnak, eltörlik az államok jogait.”

A Legfelsőbb Bíróság konzervatív többségének közel két évvel ezelőtti, nagy visszhangot kiváltó lépése, amellyel a közel fél évszázados Roe kontra Wade ítéletet, amely országszerte lehetővé tette az abortuszok legalizálását, hatályon kívül helyezte, és visszaadta a megosztó kérdést az államokhoz.

A Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán a republikánusok által dominált államok az abortusz különböző mértékű korlátozását vezették be, Florida például a terhesség hatodik hetéig engedélyezi a művi terhességmegszakítást.

2021-ben mintegy 930 000 abortuszt hajtottak végre az Egyesült Államokban.

Trump: Őrültség volna mást csinálni, mint amit Izrael csinál!

Donald Trump, volt amerikai elnök támogatta Izrael Hamász elleni háborúját, és elítélte a Biden-kormányt, amiért ellenzi azt.