Itt a Roe vs Wade vége: A Legfelsőbb Bíróság átfordította az abortusz döntést

A szivárogtatás igaznak bizonyult: az abortusz kérdés visszatér az államokhoz. 

A döntés többségi indoklását a szivárogtatáshoz hasonlóan Alito bíró hozta.

A Scotus Blog leírása szerint ezzel az abortusz hivatalosan megszűnik „alkotmányos jog lenni”.

Supreme Court overturns Roe v. Wade in historic decision

Fox News contributor Tammy Bruce and Rep. Mike Waltz, R-Fla., react to the Supreme Court handing abortion rights and restrictions to the states. #FOXBusiness…

Az amerikai államok fele várhatóan új korlátozásokat vagy tilalmakat vezet be – írja a BBC News.

Tizenhárom már elfogadta az úgynevezett trigger-törvényeket, amelyek a Legfelsőbb Bíróság döntését követően automatikusan betiltják az abortuszt. Számos más állam valószínűleg hamarosan új korlátozásokat vezet be.

A bírók a következőt írták a döntésben:

„Az Alkotmány nem biztosít jogot az abortuszra; Roe és Casey hatályon kívül helyezik; és az abortusz szabályozásának hatáskörét visszaadják a az embereknek és választott képviselőiknek.”

A döntés mellett igennel szavazott: Alito, Gorsuch, Thomas, Kavanaugh, Barrett, a főbíró Roberts csak részben értett egyet, így a hivatalos szám 5-3-1.

A Belbiztonsági Minisztérium felvette a kapcsolatot a katolikus templomokkal és a terhességi központokkal, és közölte velük, hogy készüljenek fel az abortuszpárti csoportok „dühöngésének éjszakájára”, amelyek „szélsőséges erőszakot” ígérnek a Dobbs-döntés éjszakáján.

Ben Shapiro: Ne legyen többé a bíróság a progresszívek eszköze

A konzervatív politikai kommentátor szerint ha a Legfelsőbb Bíróság felülírja az abortuszt engedélyező Roe vs. Wade döntést, az intézmény végre visszanyerhetné eredeti funkcióját.