Irán nem ad választ a damaszkuszi csapásra, ha az USA eléri a gázai tűzszünetet

Irán arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy tartózkodni fog a válaszlépéstől arra a légicsapásra, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) magas rangú parancsnokai haltak meg Damaszkuszban, ha tűzszünetet kötnek a Gázai övezetben – jelentette vasárnap a Dzsadeh Iran, iráni híroldal a The Jerusalem Post szerint.

A hírportál egy névtelenül nyilatkozó arab diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy „ha Amerikának sikerül megfékeznie a helyzetet, az nagy siker lesz a Biden-kormányzat számára, és erre lehet építeni”.

A jelentés akkor hangzott el, amikor Kairóban újraindulnak a tárgyalások egy tűzszüneti és túszszabadítási megállapodásról Izrael és a Hamász között, miközben Izrael fokozott készültségben van a damaszkuszi légicsapásra adott lehetséges válaszlépés miatt, amelyet Szíria és Irán Izraelnek tulajdonított.

A légicsapás múlt hétfőn az iráni konzulátust vette célba Damaszkuszban, és megölte Mohammad Reza Zahedit, az IRGC parancsnokát – a szíriai és libanoni műveletekért felelős legfőbb iráni tisztviselőt -, valamint helyettesét és több más IRGC-tisztet.

A légicsapás óta Irán többször is „kemény válaszlépésekkel” fenyegetőzött Izrael ellen. Az amerikai média arról számolt be, hogy az amerikai és izraeli hírszerzés szerint Irán cirkálórakétákkal és kamikaze drónokkal közvetlenül Izraelt célozhatja.

A jelentések szerint a válaszlépés a ramadán hónap végére érkezhet, amely várhatóan kedden vagy szerdán ér véget, a Hold észlelésétől függően.

Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke vasárnap hangsúlyozta, hogy Izrael tudja, „hogyan kell Iránt kezelni”.

„Felkészültünk erre, jó védelmi rendszereink vannak, és tudjuk, hogyan kell erőteljesen fellépni Iránnal szemben közeli és távoli helyeken egyaránt.

Az Egyesült Államokkal és a térségbeli stratégiai partnerekkel együttműködve tevékenykedünk”

– mondta Halevi.

Iráni ellenzéki politikus: Ideje levágni a polip fejét: Iránt!

„Az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tisztjeinek múlt heti likvidálása hatalmas bátorítás az iráni nép számára.”