Ez se normális: a brazil elnök szerint 12 millió (!) gyermek halt meg Gázában

Gáza és Izrael lakossága együttesen 11 millió fő.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szerdán azt állította, hogy több mint 12 millió gyermek halt meg Gázában a közel fél éve tartó háború következtében.

Az „interneten keringő dokumentumokra” hivatkozva a baloldali elnök azt mondta, hogy „12,3 millió gyermek halt meg a Gázai övezetben és Izraelben a háború miatt”, amikor egy gyermekek és a serdülők jogairól tartott konferencián beszélt – jelentette csütörtökön az izraeli hadsereg rádiója.

Izrael és Gáza együttes lakossága 2023-ban mintegy 11 millió volt. A Lula által idézett számadat körülbelül 375-szöröse a gázai halálesetek számának, amelyet a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adott ki, amely maga sem tesz különbséget harcolók és nem harcolók között, és amelynek pontosságát számos szakértők megkérdőjelezte már az elmúlt fél évben.

Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

Abraham Wyner szerint a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter februárban persona non grata-nak nyilvánította Lulát, mivel a Hamász elleni izraeli háborút a holokauszthoz hasonlította.

Katz, aki romániai holokauszt-túlélők fia, Federico Mayer brazil nagykövetnek azt mondta a jeruzsálemi Yad Vasem holokauszt-emlékhelyen tett látogatása során, hogy Izrael „nem felejt és nem bocsát meg”, amíg az elnök nem tanúsít megbánást szavaiért.

„Ami a Gázai övezetben történik, az nem háború, hanem népirtás” – mondta Lula újságíróknak február 18-án Etiópiában, ahol az Afrikai Unió konferenciáján vett részt.

„Ami a Gázai övezetben történik a palesztin néppel, az a történelem egyetlen más pillanatában sem történt meg. Valójában már megtörtént: amikor Hitler úgy döntött, hogy megöli a zsidókat”

– tette hozzá.

Amit szabad a hipokrita Brüsszelnek, nem szabad a magát védő Jeruzsálemnek

Pár uniós diplomata bizonyára kóros memóriazavarban szenved; olyanért kritizálják ugyanis Izraelt, amit maguk is megléptek Oroszország ellen.