Jelentés: szexuálisan bántalmazták az izraeli női őröket az elfogott terroristák

prison backyard

Matanjahu Englman izraeli állami számvevő felszólította a hadsereget és a védelmi minisztériumot, hogy ne tegyék felesleges kockázatnak az IDF női katonáit, akik az október 7-i támadásban részt vevő, elfogott Hamász-terroristákat őrzik.

Az Állami Számvevőszék által vizsgált 2022-es adatok szerint a terroristák őrzésére kirendelt, kötelező szolgálatot teljesítő női katonák közül „mintegy 38 százalékuk számolt be valamilyen szexuális zaklatásról.

„Nem fogadhatjuk el, hogy az október 7-i atrocitásokban részt vevő terroristák továbbra is izraeli katonákat bántalmaznak”

– közölte Englman.

Egy Eilatban tartott konferencián Engelman elmondta, hogy olyan jelentéseket látott, amelyek arra utalnak, hogy az IDF női katonákat állomásoztatott a börtönökben, hogy a terroristákat őrizzék. Szerinte ez szembe megy a női katonák biztonságáról szóló korábbi jelentéssel, amelyet több mint egy évvel ezelőtt tettek közzé,

„amely azt mutatja, hogy semmit sem tettek a jelentés következtetéseinek kezelésére”.

Engelman megjegyezte, hogy a 2022 novemberi jelentés nyugtalanító eseteket tárt fel, amikor elítélt terroristák szexuálisan zaklatták a börtönökben szolgáló női katonákat. „Hiányzott a felettesek támogatása az ilyen elítéltekkel dolgozó női katonák számára […]

A felmérések szerint a női katonák 38%-a tapasztalta a szexuális zaklatás egy vagy több formáját [a börtönökben]”.

Szexuálisan zaklatták Gázában az izraeli túszokat

A szabadon engedett izraeli civilek közül legalább tízet – férfiakat és nőket egyaránt – szexuálisan bántalmaztak vagy molesztáltak a terroristák fogságuk ideje alatt.

Engelman megjegyezte, hogy az IDF döntése, miszerint női katonákat állomásoztat olyan terroristák őrzésére, akik október 7-én szexuális bűncselekményekben vettek részt, elfogadhatatlan.

Az IDF szóvivői egysége reagált Englman megjegyzéseire: „Az IDF minden eszközt bevet, hogy biztosítsa katonái biztonságát és jólétét. A parancsnokok felelősek a katonai fogvatartási létesítményekben lévő előírások és feltételek betartásáért. Az IDF elismeri, hogy két szokatlan incidens történt az egyik fogvatartási létesítményben, amelyekkel azonnal kezeltek. A foglyok fogva tartása a katonai létesítményekben ideiglenes jellegű”.

A nemzetbiztonsági miniszter Itamar Ben-Gvir szintén közleményt adott ki Engelman megjegyzéseivel kapcsolatban, amelyben a következőket mondta: „Az állami számvevő szavai bizonyítják, hogy a hivatalba lépésemkor hozott döntésem, miszerint a női katonák nem szolgálhatnak a terroristák őreiként, helyes döntés volt.

Felszólítom a védelmi minisztert és az IDF vezérkari főnökét, akik a női katonákért felelősek, hogy állítsák le ezt a folyamatot”.

Kijött a jelentés: szadista kegyetlenséggel erőszakolták meg az izraeli nőket

Közzétették az első hivatalos jelentést, amely fényt derít a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett szexuális erőszak mértékére és brutalitására.