Szakértő: izraeli nagykövetségek elleni támadások várhatóak

Hezi Szimantov, a 13-as csatorna kommentátora és arab ügyekért felelős tudósítója kedd reggel a 103FM-en Nissim Mashal és Anat Davidov műsorában beszélt a magas rangú iráni Mohammad Reza Zahedi, a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni parancsnoka elleni izraeli merényletről és a várható következményekről.

A szíriai és iráni jelentések szerint az izraeli légierő megtámadott egy, a damaszkuszi iráni nagykövetséggel szomszédos épületet, ahol több magas rangú iráni tisztviselő tartózkodott, köztük Mohammad Reza Zahedi, aki valójában a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni Kudsz Erőjének parancsnokhelyettese – kezdte Szimantov.

„[Zahedi] az iráni hierarchia nagyon magas rangú tagja, ő irányította a Szíriából Libanonba irányuló fegyvercsempészetet. Nagyon magas rangú személy volt, akiről elmondható, hogy az elmúlt húsz évben rengeteg fejfájást okozott Izraelnek a terrorizmusban való részvétele során elkövetett tettei miatt.

Ő a legmagasabb rangú iráni, akit október 7-e óta eddig szíriai földön likvidáltak”

– folytatta.

„Ez egy súlyos és fájdalmas csapás az iráni rezsimre, egy olyan ügy, amely után az irániak hajlamosabbak bosszút állni Izraelen. Október 7-e óta már több magas rangú tisztviselőjüket likvidáltuk szíriai földön. Ilyenkor Irán meg akarja mutatni, hogy ő vezeti az ellenállás tengelyét.”

Szimantov szerint Irán talán megpróbálja majd aktivizálni a milíciáit Szíriában vagy a húszikat Jemenben.

Izrael likvidálta a Közel-Kelet egyik legveszélyesebb terroristáját

A légicsapásban teljesen megsemmisült Irán damaszkuszi konzulátusának az épülete.

A szakértő arra is rámutatott, hogy az iráni médiában már látni a narratívát, azzal kapcsolatban, hogy Irán esetlegesen izraeli diplomáciai képviseletek elleni támadásokkal torolná meg a damaszkuszi fiaskót.

„Megalapozzák az izraeli diplomáciai képviseletek elleni támadásokat világszerte, az arab világban, Európában, az Egyesült Államokban, vagy Dél-Amerikában”

– hívta fel rá a figyelmet Szimantov.

„Az Izraelnek tulajdonított merénylet minden bizonnyal közvetlenebbé teszi az Irán és Izrael közötti konfrontációt, mint amit eddig láttunk Szíriában”.

„Izraelnek nagyon jó hírszerzési információi vannak arról, hogy mi történik Szíriában és Libanonban, ellentétben azzal, ami a Gázai övezetben történt, még október 7-e előtt” – tette hozzá. „Még mindig nagyon jó hírszerzési információink vannak a Forradalmi Gárda tagjairól és a Hezbollah magas rangú személyeiről Libanonban és Szíriában. Becslésem szerint Iránt elrettenti a közvetlen konfrontáció az USA-val.”

„Közvetlen konfrontáció az USA-val vagy Izraellel – ez nem az, amit Irán akarna, legalábbis ebben a szakaszban nem. Ez azonban még változhat”

– zárta Szimantov.

Amerikai szakértő: Izrael új mércét állított fel a városi hadviselésben

John Spencer szerint az IDF több óvintézkedést tett a civil áldozatok megelőzésére, mint bármelyik hadsereg a történelem során.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.