Terroristák által megölt izraeli nőt ábrázoló kép lett az év fotója

Ali Mahmud, az AP fotósa, aki október 7-én elkísérte a Hamász terroristáit a mészárlásuk során, és lefényképezte Shani Louk holttestét, elnyerte a Reynolds Journalism Institute rangos fotográfiai díját.

A Reynolds Journalism Institute a közelmúltban ítélte oda a legrégebbi fotóriporteri díjat az Év fotója versenyben az AP fotósának, Ali Mahmudnak.

A díjat az egyesült államokbeli Missouri Egyetem Missouri Újságíró Iskolája ítéli oda évente. A díjbizottság azt írta, hogy „Izrael megtorlása, miután a Hamász gázai katonai vezetői példátlan támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1200 izraeli megölésével és tucatnyi izraeli fogságba ejtésével, heves volt Gáza és a lakosság számára. Az enklávéra mért súlyos izraeli légicsapások palesztinok ezreit ölték meg”.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízott, Michal Cotler-Wunsh bírálta a díj nyertesét, ami szerinte a Hamász és más terroristák tetteinek normalizálódását és mainstreambe való beszivárgását jelenti.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, több fotós is vitát kavart a támadás napján készült fotóival, miután csatlakoztak a Hamász terroristáihoz.

A HonestReporting vizsgálata szerint számos fotós vett részt az október 7-i támadásban, akik olyan nemzetközi médiumoknak dolgoztak, mint az AP, a Reuters és a CNN.

Aviva Klompas on Twitter: „The AP photographer who accompanied jihadi barbarians on their October 7 invasion of Israel has been awarded a prestigious photography prize.He is being celebrated for taking this photo of murder-rapist-terrorists with the brutalized and contorted body of Shani Louk.Seems to… pic.twitter.com/EqTRkLuBev / Twitter”

The AP photographer who accompanied jihadi barbarians on their October 7 invasion of Israel has been awarded a prestigious photography prize.He is being celebrated for taking this photo of murder-rapist-terrorists with the brutalized and contorted body of Shani Louk.Seems to… pic.twitter.com/EqTRkLuBev

A vizsgálatot követően a CNN bejelentette, hogy megszakította a kapcsolatot a velük dolgozó fotóssal. A Reuters és az AP azonban nem volt hajlandó felhagyni a fotósokkal való együttműködéssel, sőt, az azóta eltelt hónapokban is alkalmazzák őket. Az ügynökségek tagadták, hogy előzetesen tudtak volna a készülő támadásról.

„Jó, hogy a fotó elnyerte a díjat, ez az elmúlt 50 év egyik legfontosabb fotója. Ezek olyan fotók, amelyek az emberi emlékezetet formálják, a kezét felemelő zsidó, az ejtőernyősök a Siratófalnál, olyan fotók, amelyek egy korszakot szimbolizálnak.

Ez a dokumentáció Shaniról és Noa Argamaniról a motorkerékpáron, ők szimbolizálják ezt a korszakot”

– mondta Nissim, Shani Louk édesapja.

„Ez a történelem. Száz év múlva meg fogják nézni, és tudni fogják, mi történt itt. Bejárja a világot, és mindenki tudja, ki az a Shani” – tette hozzá.

Október 7-i mészárlás túlélői beperelték a világ egyik legnagyobb hírügynökségét

A túlélőkből álló csoport az amerikai terrorizmusellenes törvény alapján perelte be az AP-t.