Október 7-i mészárlás túlélői beperelték a világ egyik legnagyobb hírügynökségét

Az október 7-i mészárlás túlélői beperelték az Associated Press-t (AP), amiért az segítette a Hamász terrorszervezetet azzal, hogy olyan „szabadúszó fotóriportereket” alkalmazott, akik részt vettek a mészárlásban.

A túlélőkből álló csoport az amerikai terrorizmusellenes törvény alapján kártérítésért nyújtott be keresetet a floridai szövetségi bíróság déli körzetében a hírügynökséggel szemben.

A keresetben az áll, hogy az AP tudott az általa alkalmazott fotósok Hamászhoz való kötődéséről, és hogy az AP ennek ellenére alkalmazta őket.

„Kétségtelen, hogy az AP fotósai részt vettek az október 7-i mészárlásban, és az AP tudta, vagy legalábbis tudnia kellett volna, egyszerű gondosságból,

hogy az általuk fizetett emberek a Hamász régóta aktív tagjai és teljes jogú résztvevői voltak a terrortámadásnak, amelyet ők maguk dokumentáltak”

– áll a keresetben.

A szóban forgó újságírók egyike Hassan Eslaiah, aki egy motorbiciklin hatolt be Izraelbe a Hamász tagjaival. Október 7-e után is szabadúszóként alkalmazták Eslaiah-t, és állításuk szerint „semmi okuk nem volt kételkedni a nekünk végzett munkájának újságírói pontosságában”.

Eslaiah több fotót is készített a mészárlásról, utólag mégis azt állította, hogy nem volt előzetes értesülése a támadásról. A Jerusalem Post azonban igazolni tudja, hogy a támadás napján a Telegram-csatornájára 5:59-kor azt posztolta, hogy „Isten nagy ajándékaira ébredtünk. A lélek visszatért, és áldásaink megnövekedtek”.

A poszt fél órával a támadás kezdete előtt lett közzétéve, és a nap folyamán Eslaiah folyamatosan újabb és újabb üzeneteket és képeket posztolt a mészárlásról.

Annak ellenére, hogy állítása szerint nem áll kapcsolatban a Hamásszal, Eslaiah-t lefotózták, amint 2020-ban megpuszilta őt a Hamász katonai vezetője, Jahja Szinvár.

Az október 7-i mészárlásban való részvétellel vádolt két másik újságíró, Yousef Masoud és Samar Abu Elouf csütörtökön elnyerte a Long Island University George Polk-díját. Munkáltatójuk, a The New York Times megvédte a döntésüket, miszerint továbbra is alkalmazzák őket, „zavarosnak” nevezve az ellenük felhozott vádakat.

Kijött a jelentés: szadista kegyetlenséggel erőszakolták meg az izraeli nőket

Közzétették az első hivatalos jelentést, amely fényt derít a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett szexuális erőszak mértékére és brutalitására.