Izraeli elemző: Hatalmas pofonba szaladt bele a Hamász a Sifa kórházi csatában

A háború egyik legsikeresebb hadműveletét hajtotta végre az IDF: több száz terroristát likvidáltak és fogtak el, továbbá értékes hírszerzési információkat foglalt le – írja Yaakov Lappin izraeli haditudósító és katonai elemző.

Ahogy egyre több részlet derül ki az Izraeli Védelmi Erők március 19-én kezdődött, a gázai Sifa kórház elleni meglepetésszerű rajtaütéséről, úgy tűnik egyre világosabbnak:

a Hamász és az Iszlám Dzsihád fájdalmas csapást szenvedett, amely stratégiai következményei lesznek a Gáza északi részén lévő képességeikre.

Az IDF a rajtaütést az egész háború egyik legsikeresebb hadműveletének minősítette, köszönhetően az elfogott, és a kórházkomplexumban likvidált terroristák számának és a kihallgatottaktól szerzett hírszerzési információknak.

Eddig több mint 180 terroristát öltek meg a Sifa kórházban és annak környékén, és több mint 500-at tartóztattak le, köztük számos magas rangú terrorista parancsnokot.

„Ezek az izraeli katonai eredmények óriási hatással lesznek a Hamászra és az Iszlám Dzsihádra”

– mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője március 25-én újságíróknak, hozzátéve, hogy a mostani volt a legtöbb egyetlen rajtaütés során megölt és elfogott ellenséges harcos a háborúban, ami „súlyos károkat” okozott a terrorszervezeteknek a Gázai övezet északi részén.

„Nagyon aggasztja a Hamászt, hogy kik azok, akiket letartóztattunk”

– mondta Hagari.

A Sifában elfogott vezető beosztású terroristák között van Bakr Ahmed Bakr Qanita, a Hamász biztonsági és védelmi egységének parancsnoka; Radvan Júnesz Kamal Tafesh, az Iszlám Dzsihád fegyvergyártó egységének parancsnoka; és Hashem Muhammad Hasan Albatash, az Iszlám Dzsihád gázavárosi brigádjának pénzügyi felelőse.

„Ezek a terroristák kihallgatásuk során értékes információkkal látnak el minket, amelyek további műveletekhez vezetnek majd”

– mondta Hagari március 26-án. „Mi pedig továbbra is mindent megteszünk, hogy megöljük a Hamász vezetését. Azt tervezzük, hogy követjük az információkat … más Hamász-vezetőkhöz, akiket remélem, hogy a jövőben elfogunk vagy megölünk. Ez az IDF egyik fő erőfeszítése”.

Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

Abraham Wyner szerint a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen”.

Az IDF 504-es hírszerző egysége által végzett kihallgatások során az elfogott terroristák azt mondták, hogy azért tértek vissza a Sifába, mert úgy érezték, hogy ott biztonságban vannak, és mert ott van áram, víz és elérhető élelmiszer.

Mindegyik terrorszervezet más-más kórházi osztályok felett vette át az irányítást, derült ki a kihallgatások során. Az IDF borítékokat is lefoglalt a kórházban, amelyekben 11 millió sékelnyi (3 millió dollár) pénz volt volt.

A Hamász és a PIJ terve, hogy a kórházat terroristafészekké alakítják Gáza északi részén, szertefoszlott. A túlélő sejtek számára nincs biztonságos hely a környéken, ami tovább demoralizálja a Hamászt.

A Sifánál folyó harcnak ugyanakkor még nincs vége. A terroristák a kórház udvaráról, a sürgősségi osztályról, a „katari épületből” és a szülészetről is lövik az izraeli erőket. A tűzharcok szerdán is folytatódtak, mivel a terroristák elbarikádozták magukat a kórház egyes részein.

A Hamász akciói súlyos károkat okoztak a kórház területén. A hadművelet korábbi szakaszában a kórházban tartózkodó Hamász-terroristák utasították a kórházon kívüli sejteket, hogy aknavetőkkel lőjék a kórház épületeit, hogy megpróbálják az IDF-et a kórház kiürítésére kényszeríteni – közölte Hagari.

Figyelemre méltó, hogy az IDF művelete során egyetlen betegnek, orvosnak, egészségügyi dolgozónak vagy a kórházban menedéket kereső civilnek sem esett baja.

A harcok elől az IDF biztonságosabb helyre evakuálta a betegeket, ahol orvosi ellátásban részesülnek. A hadsereg több mint 1000 féle gyógyszert, élelmiszert és vizet is biztosított ezeknek a betegeknek, miközben segítséget nyújtott a palesztin orvosi csapatoknak.

Az október 7-i támadásban résztvevő terroristákat fogtak el egy gázai kórházban

A kórház átkutatásakor találtak olyan gyógyszereket is, amelyeken a Hamász által túsznak elhurcolt izraeliek közül néhánynak a neve szerepel.

Robert C. Castel: A rafahi miért is ne?

Dél-Gázában sokan vannak. Ez kétségtelen. De arról nincs szó, hogy ne lett volna hasonlóan sűrűn lakott terület a világon korábban, melyben komoly harcok dúltak.