Az izraeli hadsereg hatékonyságát dicsérte egy szaúd-arábiai szakértő

„Iránt és a Hezbollahot megrendítette Izrael új hadviselési taktikája” – mondta a katonai szakértő.

A szaúdi Al-Hadath csatorna katonai szakértője, Aszad Awad kommentálta az Izrael északi részén zajló harcokat, és elemezte az IDF taktikáját a térségben.

Az Izrael, a Hezbollah és Irán közötti konfliktusról szólva Awad azt nyilatkozta, hogy „Izraelt meglepte a gázai alagutak kiterjedése és [a Hamász] katonai módszerei, ezért új stratégiát fogadott el a regionális elrettentés érdekében”.

A háború kezdeti szakaszában Awad szerint Izrael súlyos csapásokat mért a régióba irányuló iráni fegyverszállítási műveletekre.

„A következő szakaszban a kelet-szíriai raktárakat támadták meg és semmisítették meg. [A raktárak] olyan fegyvereket tartalmaztak, amelyeket órákon belül bevethettek volna az izraeli határon. Valójában ez aláásta Irán ellátási vonalait a Hezbollahhoz és az iráni milíciákhoz a régióban” – magyarázta.

Robert C. Castel: A rafahi miért is ne?

Dél-Gázában sokan vannak. Ez kétségtelen. De arról nincs szó, hogy ne lett volna hasonlóan sűrűn lakott terület a világon korábban, melyben komoly harcok dúltak.

„Mindezek előjátékként szolgálhatnak a jelentősebb műveletekhez, amelyek magukban foglalhatják a Hezbollah alagútjainak megsemmisítését vagy legalábbis a libanoni határ mentén lévő, több mint 79 kilométer hosszan húzódó erődítmények megtámadását” – tette hozzá.

„Az elmúlt hetekben a Hezbollah elkezdett alagutakat építeni Szíriából Libanonba, azzal a céllal, hogy fegyvereket szállítson a fegyverraktárakból, de ebben a háború jelenlegi szakaszában ezeknek az alagutaknak nincs haszna.

Becsléseim szerint a raktárak 70-80%-át megsemmisítették”

– mondta Awad.

„Ez várhatóan késleltet minden tervet, amit a Hezbollah meg akart valósítani, ami lehetőséget biztosít Izrael számára”.

Kettős mérce: Az orosz elnök esete az iszlamista terroristákkal

Putyin előszeretettel barátkozik iszlamista terroristákkal, mindaddig, amíg nem ő és Oroszország a célpontjuk – írja véleménycikkében Ruthie Blum.