Helyes: Izraelből küldték el melegebb éghajlatra az Európai Unió fődiplomatáját

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozója előtt Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter felszólította Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi vezetőjét, hogy hagyjon fel a zsidó állam elleni támadásokkal.

„Izrael humanitárius segélyeket enged be Gázába szárazföldön, levegőben és tengeren”

– tweetelte Katz, megjegyezve, hogy Izrael kitart az övezet civil lakosságának segítése mellett „annak ellenére, hogy a Hamász erőszakosan eltéríti a segélykonvojokat és az UNRWA együttműködik velük”.

Katz szerint „itt az ideje”, hogy az európai diplomaták „abbahagyják Izrael támadását, és ismerjék el az önvédelemhez való jogunkat a Hamász bűneivel szemben”.

Borrell nem sokkal azelőtt, hogy hétfőn találkozott volna 27 európai uniós külügyminiszterrel, azzal vádolta Jeruzsálemet, hogy „éhínséget provokál” a Gázai övezetben, azt állítva, hogy az IDF az éhínséget „háborús fegyverként” használják.

Izrael elárulására bíztat mindenkit az EU külügyi főképviselője

„Mindenki Tel-Avivba megy könyörögni, de Netanjahu nem hallgat senkire” – mondta Josep Borrell.

„Gáza a háború előtt a legnagyobb szabadtéri börtön volt. Ma a legnagyobb szabadtéri temető”

– állította Borrell. „Emberek tízezreinek temetője, és a humanitárius jog számos legfontosabb alapelvének temetője is”.

Izrael szerint eddig legalább 14 ezer terroristát ölt meg a háború során, amely a Hamász támadása miatt robbant ki.

2019-ben, amikor még spanyol külügyminiszter volt, Borrell elismerte, hogy az 1950-es években gyerekként részt vett egy antiszemita gyűlésen. Borrell maga is csatlakozott az „Öljétek meg a zsidókat” kiáltásokhoz – mesélte később saját maga egy holokauszt megemlékezésen.

Jerusalem Post: Magyarország meghátrálhat a telepesek elleni szankciók kapcsán

„Lehetséges, hogy bölcsebb lenne elengedni a telepesek elleni szankciók kérdését, cserébe más kérdésekben való elmozdulásért” – mondta egy diplomata az izraeli lapnak.