Jerusalem Post: Magyarország meghátrálhat a telepesek elleni szankciók kapcsán

Magyarország már hétfőn felhagyhat az ellenállásával annak kapcsán, hogy az Európai Unió fellépjen a palesztinok ellen erőszakos cselekményeket végrehajtó izraeli telepesek ellen – írja a The Jerusalem Post.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már szankciókat rendelt az érintettekkel szemben.

Ahhoz, hogy az EU kövesse a példát, mind a 27 tagállamának egyetértésére szükség lenne.

A JPost emlékeztet, hogy eddig Magyarország volt az egyetlen ország, amely ellenezte ezt a lépést, de egy diplomáciai forrás a lapnak elmondta, hogy Budapest már nem tudja fenntartani sokáig egyedül ezt az álláspontot.

„Lehetséges, hogy bölcsebb lenne elengedni a telepesek elleni szankciók kérdését, cserébe más kérdésekben való elmozdulásért, például az Európai Unió által szankcionált Hamász-terroristák listájának bővítéséért”

– spekulált a JPostnak nyilatkozó diplomata.

Chikli: Magyarország az egyetlen európai ország, ahol a zsidók önmaguk lehetnek

Magyarországot méltatta négynapos látogatását követően az izraeli miniszter.

A kérdés várhatóan már hétfőn szóba kerül, amikor az EU 27 külügyminisztere Brüsszelben megtartja havi rendszerességű találkozóját, de valószínű, hogy ezen a találkozón nem születik végleges döntés az ügyben.

A miniszterek a tervek szerint megvitatják a gázai és az ukrajnai háborút. Várhatóan külön-külön videokonferencián keresztül beszélnek majd Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is.

Valószínűleg szóba kerülnek majd a Rafahban folyamatban lévő izraeli katonai művelethez kapcsolódó kérdések is, amely máris éles kritikákat váltottak ki az EU vezető tisztviselőinek körében, valamint a Gázában továbbra is fennálló humanitárius válság.

Írország és Spanyolország ösztönzésére az uniós külügyminiszterek hétfőn vitát kezdenek arról is, hogy Izrael gázai háborúban tanúsított fellépése kihatással legyen-e az EU-val való kapcsolatára.

Magyar cionista keresztények ezrei előtt mondott beszédet az izraeli miniszter

Ámicháj Chikli, Izrael diaszpóraügyekért felelős minisztere szombat este a Hit Gyülekezete budapesti központjába látogatott. Helyszíni tudósításunk.