Magyar cionista keresztények ezrei előtt mondott beszédet az izraeli miniszter

A Neokohn szerkesztője

A magyarországi keresztény egyházak közül, a Hit Gyülekezete szinte egyedülálló módon támogatja évtizedek óta a zsidó államot. Ámicháj Chikli, Izrael Állam diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere szombat este a közösség budapesti központjába látogatott. Helyszíni tudósításunk.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, pénteken érkezett Budapestre négy napos látogatásra Ámicháj Chikli, aki politikusokkal, zsidó és nem-zsidó közösségi vezetőkkel találkozott magyarországi útja során.

Szombat este, a sábát kimenetele után, a miniszter a Hit Parkba, a Hit Gyülekezete budapesti központjába látogatott, hogy részt vegyen az „Izrael október 7.-e után, civilizációk összecsapása” névvel megrendezett kerekasztal-beszélgetésen. A fokozott biztonsági intézkedések mellett megtartott rendezvényre több ezren látogattak el az Izrael támogatására évtizedek óta nagy hangsúlyt fektető közösség tagjai közül. A rendezvényhez kapcsolódó különleges istentiszteleti alkalmon számos izraeli tematikájú dal, illetve ima hangzott el,

a háborúban álló zsidó államért, a civilek és a fronton harcoló katonák biztonságáért, valamint a túszok szabadulásáért.

A rendezvény nyitányaként Izrael Budapestre delegált nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman köszöntötte röviden a megjelenteket, megköszönve a közösség – különösen a mostani nehéz időkben – Izrael irányába mutatott támogatását.

A nagykövet után, az egyébként magyarországi gyökerekkel nem rendelkező, Ámicháj Chikli magyarul üdvözölte a rendezvény résztvevőit, továbbá kérte Izrael Istenének áldását Németh Sándorra, a Hit Gyülekezete vezető lelkészére és a közösség tagjaira.

A civilizációk összecsapásáról szóló beszédében a miniszter rámutatott Francis Fukuyama és Samuel P. Huntington 30 évvel ezelőtti vitájának legfontosabb pontjaira, majd a huntingtoni világkép mellett állást foglalva kifejtette, hogy a zsidó-keresztény civilizációnak, amely a hit és szabadság eszméit hordozza magában, egyesülnie kell az emberi szabadság ellenségei, a szélsőbaloldal és a radikális iszlám ellenében.

„Ez nem Izrael háborúja, hanem az egész Nyugaté, a zsidó-keresztény civilizációé, a barbár gyermekgyilkos iszlamisták ellen, amely szeretné a szabad világot visszatéríteni a sötét középkorba” – mondta a miniszter a Hamász elleni háború kapcsán.

„Küzdelmünk az igazság és a hit küzdelme. A család és tradíció küzdelme. Az emberi szabadságért folytatott küzdelem”

– tette hozzá Chikli, dicsérve Magyarországot, amelytől az izraeli politikus szerint sokat tanulhatna az Európai Unió többi állama.

A miniszter a továbbiakban kitért a közös értékek fontosságára, amelyek nélkül szerinte egy társadalom sem tud létezni.

„Egy Isten nélküli világban eltűnik az istenképűség. Az istenképűség hiányában pedig az ember már nem tud felülemelkedni az állatok, a gépek és a mesterséges intelligencia fölé” – jegyezte meg Chikli.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a nyugati civilizációban a nácizmus és a kommunizmus bukása után sokáig úgy tartották, hogy a zsarnokság veszedelme nem fenyeget többé, ám ez hamis reménynek bizonyult.

„A kellemesnek látszó külső mögött újra, olyan magasztos eszméket hirdetve, mint a szociális egyenlőség, igazságosság és emberi jogok, egy új zsarnokság, ezúttal egy puhább zsarnokság kezd egyre határozottabban és hatékonyabban megjelenni a szívekben és az elmékben” – mondta Chikli, hozzátéve, hogy ez az új elnyomás a társadalmat elnyomókra és elnyomottakra próbálja meg felosztani egy zéró összegű játszma keretében.

Ámicháj Chikli szerint ez az új zsarnokság minden szabadságszerető ember számára rémálom, úgy véli, egy határok nélküli, erkölcsi relativizmus uralta világban, a családok egysége és a nemzetek integritása teljesen alá lenne aknázva. A miniszter rámutatott, hogy a nyugati nemzetek komoly harcot folytattak, hogy megszabadítsák a világot a nácizmus zsarnokságától és egy olyan világot hozzanak létre, amelyben a kommunista diktatúra összeomlik.

„Az emberi élet szentségéért és szabadságért vívott harc azonban még nem ért véget”

– tette hozzá a miniszter.

A politikus végezetül egy pozitív üzenettel fejezte be a beszédét, arra bátorítva a közösség tagjait, hogy ők is vegyék ki a részüket a küzdelemből.

„Ellenállunk, mert a történelem arra tanít bennünket, hogy jó esélyeink vannak.

Végül az [ellenségeink] mind elbuktak: Babilon elbukott, az ókori Egyiptom elbukott, a Római Birodalom elbukott, a Náci Németország elbukott, és a Szovjetunió is elbukott” – emlékeztetett az izraeli politikus, hozzátéve, hogy az „emberi szellem továbbra is keresni fogja az igazságot, és továbbra is Isten után sóvárog”.

„Jeruzsálem szellemében, a szabadság, a béke és a hit szellemében meg fogunk állni”

– zárta beszédét Chikli, aki a rendezvény második felében a közönség tagjai által feltett kérdéseket válaszolta meg.

Képek: Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége/Facebook

„Izrael a nyugati civilizációért folytatott harc frontvonalában áll”

Amicháj Chikli szerint az európai országok vezetőinek ideje levonniuk a tanulságokat október 7-éből.

„Nem Izraellel van gondjuk, hanem a nyugati zsidó-keresztény civilizációval”

„Mi köze van ennek a gázai konfliktushoz?” – tette fel a kérdést a Hír Tv Napi aktuális című műsorában Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.