Izrael elárulására bíztat mindenkit az EU külügyi főképviselője

„Mindenki Tel-Avivba megy könyörögni, de Netanjahu nem hallgat senkire” – mondta Josep Borrell.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője hétfőn azt javasolta az Egyesült Államoknak és más országoknak, hogy állítsák le az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, mivel állítólag „túl sok ember hal meg” a Hamász elleni háborúban a Gázai övezetben.

Borrell megjegyzései annak fényében hangzottak el, hogy Joe Biden amerikai elnök „túlzásnak” minősítette Izrael hadműveletét, nyugati diplomaták pedig túlzott erő alkalmazásával vádolták a zsidó államot.

„Nézze, nem teszek úgy, mintha én lennék az Egyesült Államok külpolitikájának felelőse; nekem elég az Európai Unió külpolitikája”

– mondta Borrell újságíróknak az EU-s segélyezési miniszterek brüsszeli találkozója után.

„Ha úgy gondolja, hogy túl sok embert ölnek meg, akkor talán kevesebb fegyvert kellene biztosítania, hogy megakadályozza, hogy ennyi embert megöljenek. Nem logikus ez?” – folytatta.

Újabb felháborító lépés: Hollandia is cserbenhagyta a megtámadott Izraelt

Egy holland bírósági döntés miatt csúcsmodern alkatrészek nélkül marad az izraeli légierő.

„Mindenki Tel Avivba megy könyörögni: Kérem, ne tegyék ezt, védjék meg a civileket, ne öljenek meg annyi embert. … De Netanjahu nem hallgat [senkire]” – vádolta Borrell az izraeli miniszterelnököt.

„Evakuálni fogják [a civileket Rafahból]. Hová? A Holdra?

Tehát ha a nemzetközi közösség úgy gondolja, hogy ez egy mészárlás … talán el kellene gondolkodniuk a fegyverek biztosításán” – tette hozzá. „Hagyják abba a kérem beszédet, és tegyenek valamit!”.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter Borrell megjegyzéseire reagálva azt mondta: „Borrell miniszter úr, ön nem akar senkire hallgatni. Tisztáztuk és újra tisztázni fogjuk. Izrael a nemzetközi háborús törvények szerint cselekszik, és lehetővé teszi a gázaiak számára, hogy biztonságos területekre jussanak.

„Valójában Izrael többet törődik a gázai lakosokkal, mint a Hamász. Megakadályozzák őket abban, hogy elhagyják a várost. Mi pedig megengedjük” – mondta, hozzátéve, hogy „azok a felhívások, hogy Izraelnek ne legyenek fegyverei, valójában arra irányuló felhívások, hogy Izrael ne tudja elpusztítani a Hamászt”. Ez nem fog megtörténni. Mi fogjuk elpusztítani a Hamászt”.

Így döfte hátba Olaszország a megtámadott Izraelt

Teljesen érthetetlen az olasz kormány döntése.