Így döfte hátba Olaszország a megtámadott Izraelt

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy országa a Hamász október 7-i brutális támadása óta leállított minden fegyverszállítást Izraelbe.

A miniszter a Nazione, Giorno és Resto del Carlino című olasz lapoknak adott interjúban tett kijelentései válaszul hangzottak el Elly Schlein baloldali ellenzéki vezető azon követelésére, hogy az olasz kormány állítsa le az Izraelbe irányuló fegyverexportot.

Az általa vezetett balközép Demokrata Párt pénteki ülésén Schlein azt mondta, hogy „szembe kell néznünk azzal a kérdéssel, hogy ne szítsuk ezeket a konfliktusokat, ne küldjünk fegyvereket és ne exportáljunk fegyvereket a konfliktusokba, a közel-keleti konfliktusba, ebben az esetben különösen Izraelbe”.

„Nem kockáztathatjuk, hogy a fegyvereket háborús bűnök elkövetésére használják fel”

– tette hozzá az ellenzéki törvényhozó.

Tajani a médiának nyilatkozva „félretájékoztatással” vádolta Schleint.

Kiakadtak az olasz rabbik az Izraelt népirtással vádoló Ferenc pápára

A rabbik magyarázatot követelnek a Vatikán „diplomáciai akrobatamutatványára”.

„Október 7. óta úgy döntöttünk, hogy nem küldünk több fegyvert Izraelnek, így nincs szükség vitára ezen a ponton”

– mondta Tajani az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint.

A Walla izraeli hírportál szerint az elmúlt évtizedben az izraeli fegyvervásárlások mintegy öt százaléka származott Olaszországból.

Tajani az olasz rádiónak adott pénteki interjújában azt is mondta, hogy országa hajlandó lenne csapatokat küldeni egy gázai békefenntartó misszióba.

Tajani, az olasz légierő volt tisztje, Silvio Berlusconi júliusi halála óta vezeti a konzervatív Forza Italia pártot, a Hamász elleni háború kezdetén szolidaritási látogatást is tett Izraelben, és novemberben a G7-országokkal együtt megerősítette, hogy hisz abban, hogy Izraelnek a nemzetközi jog keretein belül joga van megvédeni magát a Hamász agressziójával szemben.

„Hogy a fenébe lehet még mindig képviselő a Hamász-támogató svéd politikus?”

Luai Ahmed újságíró felháborítónak tartja, hogy a svéd szociáldemokraták megtűrik soraik között Dzsamál El-Hadzs-t.