Megy a jóemberkedés: az ír balett bojkottálja egy izraeli koreográfus művét

A tánctársulatot palesztinbarát csoportok győzték meg a döntésről.

A Ballet Ireland törölt egy művet az előadásából, mivel egy izraeli koreográfus is részt vett a megalkotásában.

A Ballet Ireland szerdán kiadott közleménye szerint a Minus 16 című darabot mégsem adják elő a március 22-30. között megrendezésre kerülő Bold Moves 2024 keretében.

A Minus 16-ot eredetileg Ohad Naharin izraeli koreográfus koreografálta 1999-ben a Nederlands Dans Theatre számára, és az elmúlt 25 évben számos nemzetközi tánctársulat adta elő.

Alvin Ailey: Minus 16 by Ohad Naharin

A delightfully eclectic score ranging from Dean Martin to mambo and techno to traditional Israeli music propels choreographer Ohad Naharin’s phenomenally inventive piece. http://www.alvinailey.org/minus-16

„Kiállunk a művészi kifejezés szabadságához való jog mellett, és annak ellenére, hogy meggyőződésünk szerint a művészetet nem szabad belekeverni a politikába, úgy érezzük, hogy nem alkalmas az idő ennek a műnek az előadására”

– mondta Anne Maher, a Ballet Ireland művészeti igazgatója és vezérigazgatója.

A bojkott először az Apartheid Free Dance nevű csoportban merült fel, akik közleményben azt írták, hogy „mélységesen aggasztónak” találják, hogy a Ballet Ireland egy olyan művet szándékozik bemutatni, amelyet „egy izraeli államilag finanszírozott koreográfus” alkotott.

A nyilatkozatban Nahraint „bűnrészesnek” nevezték, mivel

„egész pályafutása során elfogadta az izraeli kormány finanszírozását”.

Szánalmas: az ír női focisták hátat fordítottak az izraeli himnusz alatt

Az Izraeli Labdarúgó Szövetség reméli, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi eljárást indít az ír csapat ellen.

Nem fogott kezet a győztes izraeli női kosarasokkal az ír válogatott

„A Basketball Ireland teljes mértékben támogatja játékosainkat döntésükben” – áll az írországi kosárlabda-szövetség közleményében.