Nem fogott kezet a győztes izraeli női kosarasokkal az ír válogatott

Az izraeli női kosárlabda-válogatott 87-57-re legyőzte Írországot a 2025-ös női EuroBasket selejtező első mérkőzésén csütörtök este Rigában. A sporteseményt azonban beárnyékolta a politika, ugyanis az ír csapat nem volt hajlandó kezet fogni izraeli társaival — írja a The Jerusalem Post.

Az Izraeli Kosárlabda Szövetség (IBBA) a közösségi médiában közölte, hogy a győzelem „a vendégcsapat sportszerűtlenségének hiánya ellenére” született.

„Az írországi kosárlabdasport teljes mértékben támogatja játékosainkat döntésükben”

– áll az ír kosárlabda-szövetség közleményében.

A Basketball Ireland közleménye részletezte, hogy szerdán tájékoztatta a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséget (FIBA) arról, hogy játékosai nem cserélnek ajándékot vagy hivatalos kézfogást a mérkőzés előtt vagy után, és hogy a játékosok nem a centerpályán, hanem a kispadnál sorakoznak fel a himnusz lejátszásakor.

Az IBBA kedden közölt egy interjút Dor Saar izraeli kosárlabdázóval, amelyben kitért az ír csapat viselkedésére és nyilatkozataira.

„Köztudott, hogy eléggé antiszemiták, ez nem titok, és talán ezért is várható erős játék” – mondta Saar.

„Meg kell mutatnunk, hogy jobbak vagyunk náluk, és nyernünk kell”.

Az ír kosárlabdacsapat két nyilatkozatot is kiadott az Izrael elleni mérkőzésekkel kapcsolatban, köztük egyet, amely látszólag az október 7-i háború miatt a közösségi médiában megjelent bojkottfelhívásokra reagált.

Január 25-én „erős aggodalmukat” fejezték ki a FIBA Europe felé az Izraellel való mérkőzésekkel kapcsolatban, és felvetették a mérkőzések elhalasztásának lehetőségét. A szövetség állítólag azt válaszolta, hogy Írországot 100 000 eurós bírsággal sújtják, és kizárják a 2025-ös és 2027-es női EuroBasket selejtezőből.

Vicc: Izrael-ellenes arab bírót választották a Nemzetközi Bíróság új elnökévé

Tegye fel a kezét, aki meglepődött!