Hazbollah: Irán nélkül is készek vagyunk felvenni a harcot Izraellel

Az iráni Kudsz Erők vezetője, Esmail Kaani még februárban Bejrútba látogatott, hogy megvitassa, milyen kockázatot jelent, ha egy észak-izraeli front megnyílásával Izrael a libanoni Hezbollahot is célba veszi. A libanoni terrorszervezet ellen irányuló offenzíva ugyanis súlyosan árthat Teherán fő regionális partnerének.

Bejrútban Kaani a források szerint legalább harmadszor találkozott a Hezbollah vezetőjével, Sajjed Hasszan Nasrallah-val, a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni brutális terrortámadás és Izrael a Hamász elleni megtorló támadása óta.

A beszélgetés során szóba került egy teljes izraeli offenzíva lehetősége északon, Libanonból – mondták a források. A felek egyetértettek, hogy

amennyiben Izrael teljes erővel visszavág a Hezbolahnak, amely október 7-e óta folyamatosan rakétázza Észak-Izraelt, az súlyos károkat okozna a síita iszlamista csoportnak, és egy ilyen eszkaláció arra kényszeríthetné Iránt, hogy az október 7. óta eddiginél erőteljesebb válaszlépéseket tegyen

– jelentették belső források.

Az elmúlt öt hónapban a Hezbollah, Izrael esküdt ellensége, Izrael északi határán át kilőtt rakéták formájában támogatásáról biztosította a Hamászt.

Az elmúlt hetekben naponta mintegy 60-100 rakétát lő ki a Libanonban működő, de Irán által pénzelt és felfegyverzett terrorszervezet Észak-Izraelre, ami miatt mintegy 120 000, Észak-Izraelben lakó izraeli volt kénytelen lehagyni otthonát,

A korábban nem közölt találkozón Naszrallah megnyugtatta Kaanit, hogy nem akarja, hogy Irán belekeveredjen egy Izraellel vagy az Egyesült Államokkal vívott háborúba, és hogy a Hezbollah egyedül fog harcolni.

„Ez a mi harcunk” – mondta Naszrallah Kaaninak, mondta egy, a megbeszéléseken résztvevő iráni forrás.

A nagyobb eszkaláció elkerülésére kalibrált libanoni összecsapások ennek ellenére emberek tízezreit űzték el otthonukból a határ mindkét oldalán. Az izraeli csapások több mint 200 Hezbollah-harcost és mintegy 50 civilt öltek meg Libanonban, míg a Libanonból Izraelbe irányuló támadások egy tucat izraeli katonát és hat civilt öltek meg.

Az utóbbi napokban az izraeli ellencsapások intenzitása és hatóköre nőtt, ami felerősítette azokat a sejtéseket, hogy Izrael az eddiginél nagyobb erővel kíván visszavágni a Hezbollah provokációira.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap jelezte, hogy

Izrael a támadások fokozását tervezi, hogy a gázai tűzszünet esetén eltávolítsa a Hezbollah harcosait a határról, bár nem zárta ki a diplomáciai megoldás előtti lehetőséget sem.

2006-ban Izrael rövid, de intenzív légi és szárazföldi háborút vívott a Hezbollahhal, amely pusztító volt Libanon számára.

Izraeli biztonsági források korábban azt mondták, hogy Izrael nem törekszik a harcok kiterjesztésére, de hozzátették, hogy az ország készen áll arra, hogy szükség esetén új frontokon harcoljon.

Irán és a Hezbollah tudatában van egy szélesebb körű libanoni háború súlyos veszélyeinek – mondta két, a teheráni kormány nézeteihez közel álló forrás -, beleértve annak a veszélyét, hogy az továbbterjedhet és az iráni nukleáris létesítmények elleni csapásokhoz vezethet.

Elemzők szerint a bejrúti találkozó rávilágít Irán azon stratégiájának feszültségeire, hogy elkerülje a nagyobb eszkalációt a térségben, miközben az Irakban, Szíriában és Jemenben szövetséges fegyveres csoportokon keresztül erőt és támogatást nyújt a Gázai övezetnek.

Irán európai kikötőket használ fegyverszállításra a Hezbollahnak

Irán európai kikötőket használ arra, hogy fedezékül szolgáljon a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szánt fegyverszállítmányokhoz.