Irán európai kikötőket használ fegyverszállításra a Hezbollahnak

A Telegraph brit napilap kiderítette, hogy Irán a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek juttatott fegyverszállítványoknál európai kikötőket is használ, hogy elterelje a figyelmet arról, mit is szállítanak teherhajói.

A brit lap által idézett források szerint a Hezbollah rakétákat és bombákat kapott hajókon, amelyek Belgium, Spanyolország és Olaszország kikötőin keresztül jutottak el Libanonba.

Irán azután kezdte el tengeri útvonalakon szállítani a fegyvert a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek, miután az izraeli légierő célba vette a szárazföldön, Irakon keresztül Észak-Szíriába érkező szállítmányokat – mondta egy forrás.

A fegyvereket és más árukat most a szíriai Latakia kikötőjébe szállítják, mielőtt a hajók Antwerpen, Valencia és Ravenna kikötőibe mennek tovább – írja a The Telegraph, amely szerint így próbálják leplezni az utak valódi célját.

Latakiából a fegyvereket délre, Libanonba szállítják.

„Európa használata segít elrejteni a szállítmányok jellegét és forrását, a papírok és konténerek cseréjével… tisztázni a szállítmányokat” – mondta egy magas rangú izraeli hírszerzési forrás.

„Európának hatalmas kikötői vannak, így Irán ezt használja álcaként.

Nagyon könnyű manipulációkat végrehajtani ezekben a nagy kikötőkben, ahol a dolgokat gyorsabban kell mozgatni, mint egy kis kikötőben, ahol sokkal nagyobb az ellenőrzés.

Olyan ez, mint egy macska-egér játék köztünk és az irániak között. Ők csempészni próbálnak, mi pedig megpróbáljuk ezt megakadályozni. Ez már legalább három éve így megy.”

A The Telegraph szerint a gázai háború októberi kezdete óta öt iráni hajó – a Daisy, a Kashan, a Shiba, az Arezoo és az Azargoun – rakodott ki árut Szíriában, útjukat az iráni Bandar Abbasban kezdték.

35 raktát lőtt ki a Hezbollah Észak-Izraelre

Egy személy könnyebben megsérül, aki épp az óvóhelyre menekült.