A Fatah beszólt a Hamásznak

Élesen bírálta Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének Fatah pártja pénteken a Hamász terrorszervezetet, amely kritikát fogalmazott meg a Hatóság által kinevezett új miniszterelnök személyét illetően.

A Fatah azzal vádolta a Hamászt, hogy „október 7-i kalandjával” visszahozza az „izraeli megszállást” Gázába, és ezt súlyosabb katasztrófának nevezte, mint amit Izrael 1948-as megalakulása okozott.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Abbász csütörtökön Mohammad Musztafát, gazdasági ügyekben régóta „megbízható tanácsadóját” nevezte ki miniszterelnökké, és bízta meg az új kormány megalakításával.

Érdekes adalék, hogy a kivezés még a Palesztin Hatóságon belül sem bírt teljes támogatással, ugyanis különböző nem-Fatah frakciók pénteki nyilatkozatukban azt mondták, hogy

„az egyéni döntések meghozatala és a tartalmatlan formális lépések, mint például az új kormány megalakítása nemzeti konszenzus nélkül, a kirekesztés politikájának megerősítését és a megosztottság elmélyítését jelenti”.

Az ilyen lépések

„hatalmas szakadékra utalnak a Palesztin Hatóság és az emberek, az ő aggodalmaik és törekvéseik között”

– mondták.

A kivenezéseket aláírók közt olyan terrorcsoportok találhatók, mint a Palesztin Iszlám Dzsihád, a második legnagyobb gázai terrorista csoport, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Palesztin Nemzeti Kezdeményezés, egy politikai párt, amely a Fatah és a Hamász közötti harmadik utat keresi.

Musztafa Mohammed Shtayyeh-t váltja, aki kevesebb mint három hete mondott le, arra hivatkozva, hogy változásra van szükség, miután a Hamász október 7-i támadása kiváltotta a gázai háborút.

Musztafa elfogadta a kinevezést, és Abbásznak pénteken közzétett levelében azt írta, hogy

„jól ismeri a… szörnyű körülmények súlyosságát, amelyeken a palesztin nép most keresztülmegy”.

A Fatah pénteken késő este visszavágott a Hamásznak, és közleményében azzal vádolta az iszlamista terrormozgalmat, hogy

„az október 7-i kalandozás vállalásával” „a Gázai övezet izraeli megszállásának visszatérését okozta”.

Ez

„az 1948-as katasztrófánál is borzalmasabb és kegyetlenebb katasztrófához”

vezetett – mondták.

„Az igazi elszakadás a valóságtól és a palesztin néptől a Hamász vezetése” – mondta a Fatah, keserűen gúnyolódva a Hamászon, amiért az nem „konzultált” a palesztin vezetés többi tagjával, mielőtt Izrael elleni támadást indított volna.

A Fatah azzal is vádolta a Hamászt, mert

azért tárgyal Izraellel, hogy „garanciákat kapjon vezetői személyes biztonságára”.

Aggasztó: egységkormány létrehozásán dolgozik a Palesztin Hatóság és a Hamász

A palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.