Benyújtja lemondását a teljes palesztin kormány

Mohammad Stayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke hétfőn közölte, hogy lemond, hogy lehetővé tegye a palesztinok széles körű konszenzusának kialakítását a Gázai övezetben a Hamász terrorszervezet elleni izraeli háború befejezése utáni politikai megállapodásokról.

A lépésre a Mahmúd Abbász palesztin elnökre gyakorolt növekvő amerikai nyomás közepette került sor, hogy rázza fel a hatóságot, ami lehetővé tenné számára, hogy nagyobb szerepet vállaljon a háború utáni Gázai övezet irányításában.

A nemzetközi erőfeszítések fokozódtak a gázai harcok leállítása és a háborút követően az enklávé irányítását szolgáló politikai struktúra kialakításának megkezdése érdekében.

Shtayyeh elmondta, hogy múlt kedden nyújtotta be lemondását Abbásznak, és most formálisan, írásban fogalmazza meg azt.

Lemondását még el kell fogadnia Abbásznak, aki megkérheti, hogy maradjon ügyvezető elnök, amíg nem nevezik ki az állandó utódját. Abbász várhatóan Mohammad Musztafát, a Palesztin Befektetési Alap elnökét választja a következő miniszterelnöknek.

A lépés azt jelzi, hogy a Nyugat által támogatott palesztin vezetés hajlandó elfogadni olyan változásokat, amelyek a Palesztin Hatóság újjáélesztéséhez szükségesnek tartott reformokat vezethetnek be.

Az USA azt szeretné, ha a háború befejezése után egy megreformált Palesztin Hatóság irányítaná Gázát, és kizárta, hogy a Hamász a jövőben ilyen szerepet játsszon az övezetben.

Ennek az elképzelésnek a megvalósítása azonban még sok akadályba ütközik.

A kabinethez intézett nyilatkozatában Shtayyeh, a 2019-ben hivatalba lépett akadémikus közgazdász azt mondta, hogy a következő szakaszban figyelembe kell venni a Gázában kialakuló valóságot, amelyet a Hamász október 7-i támadása által kiváltott, közel öt hónapja tartó súlyos harcok „tettek tönkre”.

Shtayyeh szerint a következő szakaszhoz

„új kormányzati és politikai intézkedésekre lesz szükség, amelyek figyelembe veszik a Gázai övezetben kialakuló valóságot, a nemzeti egységről szóló tárgyalásokat és a palesztinok közötti konszenzus sürgős szükségességét”.

Emellett szükség lenne „a Hatóság hatáskörének kiterjesztésére az egész földre, Palesztinára”.

A Palesztin Hatóság 30 évvel ezelőtt alakult meg az ideiglenes oslói békeszerződések keretében. Ciszjordánia egyes részei felett korlátozott irányítást gyakorol, de a Hamász 2007-es véres puccsát követően elvesztette a hatalmat a Gázai övezetben. A Fatah, a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóságot irányító frakció és a Hamász többször is sikertelenül próbált megállapodni egy egységkormányról, legutoljára múlt hét szerdán Moszkvában találkoznak.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint a lépést egy szélesebb körű megállapodásnak kell követnie a palesztinok kormányzásáról.

„A Shtayyeh-kormány lemondásának csak akkor van értelme, ha az a következő fázisra vonatkozó nemzeti konszenzus keretében történik”

– mondta Sami Abu Zuhri, a Hamász magas rangú tisztviselője.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten bemutatott a biztonsági kabinetnek egy elvi dokumentumot a Gázai övezet háború utáni irányításáról, amelynek célja, hogy a Hamász helyett a terrorizmussal nem kapcsolatban álló „helyi tisztviselők” irányítsák a szolgáltatásokat az övezetben.

Netanjahu: A teljes gázai győzelem hetekre lesz a rafahi hadműveletet követően

Az izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy a túszmegállapodás esetén a bevonulás elhalasztható ugyan, de mindenképpen meg kell tenni.