Egyelőre nincs túszmegállapodás, zöld utat kapott a rafahi bevonulási terv

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jóváhagyta a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra vonatkozó katonai műveletet, amely a civilek evakuálását is magában foglalja – közölte Netanjahu hivatala pénteken, a háborús kabinet péntek délutáni tanácskozása után.

A rafahi hadművelet volt az egyik olyan eszköz, amellyel Izrael nyomást gyakorolt a Hamászra, hogy alkut kössön az enklávéban fogva tartott maradék 134 fogoly hazatéréséről.

A nemzetközi közösség jó része ellenzi a lépést, féltve a Rafah környékén élő több mint 1,3 millió palesztint, akik közül sokan a Gáza északi részén zajló bombázások elől menekültek oda.

Az Egyesült Államok ragaszkodott ahhoz, hogy Izraelnek hiteles és reális tervet kell bemutatnia a rafahi civilek védelmére, John Kirby amerikai nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó csütörtökön azt mondta, hogy a Biden-kormányzat még nem látott ilyen tervet.

Ugyanakkor, amikor a háborús kabinet a jelek szerint előrevetítette egy rafahi hadművelet lehetőségét, a miniszterelnök hivatala közölte, hogy egy izraeli küldöttség Dohába utazik túsztárgyalásokra, miután a biztonsági kabinet megvitatja a kormány álláspontját a kérdésben.

A közlemény aláhúzta, hogy a Hamász álláspontja a tárgyalásokról még mindig messze van az Izrael számára elfogadhatótól.

Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok azt remélték, hogy múlt vasárnap vagy hétfőn sikerül egyezségre jutniuk, tovább folytatták erőfeszítéseiket, mivel pénteken úgy tűnt, hogy egy akadályon túljutottak, mivel a ramadán böjti hónap első péntekének déli imája a Templom-hegyen viszonylag simán lezajlott.

Izraeli és nemzetközi szakértők korábban azt közölték, hogy a Templom-hegyen kitört erőszakos cselekmények befolyásolhatták volna a megállapodás lehetőségét.

Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök pénteken egy rendőrakadémián tett látogatása során reményét fejezte ki, hogy néhány napon belül létrejöhet a megállapodás.

„Azt kívánjuk, hogy legfeljebb néhány napon belül tűzszünetet kössünk, és ne legyen olyan negatív fejlemény, amely befolyásolhatja a helyzetet”

– mondta Szíszi a látogatása során rögzített megjegyzésekben hozzátéve, hogy a megállapodás lehetővé tenné a humanitárius segélyek fokozott elosztását, és lehetővé tenné, hogy a délen menedéket kereső palesztinok hazatérhessenek.

Az Egyesült Államok napok óta azt állítja, hogy az asztalon lévő alku a háború hathetes szüneteltetését és 40 túsz, elsősorban a női, beteg és idős foglyok szabadon bocsátását foglalja magában. Izraeltől azt is kérnék, hogy engedje szabadon az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin terroristákat — jelenti a Times of Israel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt szerkesztette és automatikus időzítéssel kerül közlésre.

Tele van terroristákkal a Palesztin Hatóság rendőrsége

A Palesztin Hatóság biztonsági erőinek mintegy 80 tagja vett részt terrorcselekményekben 2021 és 2023 között egy kutatócsoport bizonyítékai alapján.