Tele van terroristákkal a Palesztin Hatóság rendőrsége

Az Egyesült Államokban kiképzett és felfegyverzett Palesztin Hatóság biztonsági erőinek csaknem 80 tagja keveredett terrorcselekményekbe izraeli civilek és katonák ellen az elmúlt három évben – derül ki a jeruzsálemi székhelyű Regavim nevű civil szervezet pénteken közzétett kutatásából.

A „Nappal rendőrök, éjjel terroristák” címet viselő jelentés részletesen beszámol több tucat olyan esetről, amelyekben a palesztin rendőrtisztek „a nyugatiak által biztosított fegyvereiket Izrael Állam ellen fordították” – közölte a Regavim.

Regavim kutatásai elsősorban a Palesztin Hatóság (PH) kormányzó Fatah frakciója és Ramallah biztonsági szervei által kiadott hivatalos „mártíromsági kiáltványokra” támaszkodnak. A tanulmány kizárólag a terrorista kapcsolatokkal rendelkező PH alkalmazottakra összpontosít, és nem tartalmazza a Fatah-tagok által elkövetett számtalan támadást.

2021 januárja és 2023 decembere között 44 Palesztin Hatósághoz tartozó tisztet nyilvánított „mártírrá” Rámalláh, miután az izraeli erők terrorcselekmények elkövetése közben megölték őket. Hét további személy sérüléseket szenvedett. Ugyanebben az időszakban Izrael a PH biztonsági erőinek (PASF) legalább 25 tagját tartóztatta le a terrorizmus különböző vádjával — jelentette a JNS.

A Regavim megjegyezte, hogy a számok valószínűleg alábecsült adatok, mivel nem tartalmazzák azokat a PASF-terroristákat, akiknek sikerült elmenekülniük az igazságszolgáltatás elől, vagy akiknek a PH-val való kapcsolatát semmilyen módon nem hozták nyilvánosságra.

„Továbbra is azt állítani, hogy a PH mérsékelt erő, amely harcol a terrorizmus ellen, ugyanazokat az elhibázott koncepciókat és paradigmákat támasztja alá, amelyek október 7-én összeomlottak”

– mondta Meir Deutsch, a Regavim igazgatója, aki szerint „ez a hozzáállás és téves felfogások veszélyeztetik Izrael minden polgárának biztonságát”.

A múlt hónap végén egy Palesztin Hatóság egyik rendőre meggyilkolt két izraelit egy benzinkútnál, Eli városa mellett, Szamária Binjámin régiójában.

A Palesztin Hatóságnak van a világ egyik legnagyobb egy főre jutó biztonsági ereje, amelyet az USA és más nyugati nemzetek képeznek ki és fegyvereznek fel. A PASF tagjai hosszú múltra tekintenek vissza a terrortámadások végrehajtásában.

Tavaly a Fatah azzal dicsekedett, hogy „mártírjainak” többsége a PASF-ben szolgált.

Emellett a Hamász terrorcsoport is „tucatnyi” PASF-ügynököt toborzott, akiket harcosként és hírszerzésre használ, jelentette az izraeli Kan News közszolgálati műsorszolgáltató még tavaly.

A Hamász október 7-i mészárlását követő hetekben a palesztin biztonsági apparátus parancsnokainak egy csoportja levélben fenyegetőzött felkeléssel Júdeában és Szamáriában, ha Mahmúd Abbász palesztin vezető nem támogatja a „teljes és nyílt konfrontációt”.

Az oslói megállapodások értelmében, amelyeket a zsidó állam a kilencvenes években írt alá Jasszer Arafat palesztin terroristavezérrel, az újonnan létrehozott Palesztin Hatóság feladata volt a terrorizmus elleni küzdelem a vitatott terület A és B övezetében.

A Palesztin Hatóság megítélése az izraeli biztonságügyi vezetők részéről nem egyértelmű Miközben a sokan támogatják, hogy a Mahmúd Abbász vezette szervezet „mérsékelt erőként” ellenőrizze Júdea és Szamária egyes részeit, szemben a Hamásszal és más, Irán által támogatott terrorcsoportokkal, egyre növekszik azon szakemberek száma, akik szerint a Palesztin Hatóság is, ha nem is olyan nyíltan, de támogatja a terrorizmust.

A Biden-kormányzat azt szeretné, ha a Hamász elleni háború befejezése után a Palesztin Hatóság átvenné a Gázai övezet ellenőrzését is, aminek Jeruzsálem eddig ellenállt.

Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

Abraham Wyner szerint a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen”.