Amerika titkos tárgyalásokba kezdett Izrael esküdt ellenségeivel

Az Egyesült Államok közvetett tárgyalásokat folytatott Iránnal, arra kérve őket, hogy vegyék rá a jemeni húszikat a tengeri kereskedelem elleni támadásaik beszüntetésére – közölték amerikai és iráni tisztviselők szerdán a Financial Times című napilappal.

A beszámoló szerint a tárgyalásokra Ománban került sor, ahol Irán atomprogramjáról is szó esett. Az amerikai delegációt a tárgyalásokon Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti tanácsadója és Abram Paley iráni megbízott vezette. Irán Ali Bagheri Kani külügyminiszter-helyettest küldte a tárgyalásokra. A két fél csak ománi közvetítőkkel beszélt, közvetlenül egymással nem.

Egy, az ügyet jól ismerő személy a Financial Timesnak elmondta, hogy a tárgyalások második fordulóját februárban tartották volna, de az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet elérésére tett erőfeszítések miatt elhalasztották.

A tárgyalások egyik célja az volt, hogy Irán nyomást gyakoroljon a húszikra, hogy hagyják abba a nemzetközi kereskedelmet veszélyeztető támadásaikat.

Korábban Amerika még Kínától is segítséget kért a helyzet megoldására: a kérdés több kínai tisztségviselővel folytatott megbeszélésen is felmerült, de kevés bizonyíték volt arra, hogy Kína bármilyen erőfeszítést tett volna annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Iránra az ügyben.

Washington már megint az izraeli kormányt akarja megbuktatni?

„Elvárjuk barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megbuktatásán dolgozzanak, és ne a választott izraeli kormányén” – nyilatkozta egy izraeli tisztviselő.

Eközben Irán a jelentések szerint közvetlenül segítette a húszikat a nemzetközi tengeri kereskedelem elleni támadásaikban, többek között hírszerzési információkkal és tanácsadással.

Brad Cooper altábornagy, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) helyettes parancsnoka februárban a 60 Minutesnek nyilatkozva elmondta, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) „Jemenben van, és a húszik oldalán szolgál, tanácsokat ad nekik, és információkkal látja el őket”.

„Ők látják el őket utánpótlással, miközben mi itt ülünk a tengeren” – tette hozzá Cooper.

„Tudjuk, hogy ez történik. Tanácsot adnak nekik, és célpontinformációkat biztosítanak. Ez kristálytiszta.”

Az IRGC amerikai jelentések szerint az MV Behshad megfigyelőhajó által gyűjtött hírszerzési információkat is átadja a jemeni csatlósainak. A hajó az elmúlt hónapokban bejárta a Vörös-tengert és az Ádeni-öblöt. Februárban az NBC News arról számolt be, hogy a hajót egy amerikai kibertámadás érte.

Elkerülhető-e a bevonulás Dél-Gázába?

Robert C. Castel, lapunk főmunkatársának bejelentkezése Izraelből.