Eldőlt: ezzel a számmal indul Izrael a 2024-es Euróvízión

Közzétették Eden Golan „Hurricane” című dalának klipjét.

A „Hurrikán” hivatalos videoklipjét vasárnap este mutatták be, amelyet Eden Golan, Izrael idei versenyzője májusban fog előadni Malmöben.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nem volt könnyű elérni, hogy Izrael idei dalválasztását jóváhagyják a verseny szervezői, de a „Hurricane” végül zöld utat kapott az Európai Műsorszolgáltatók Uniójától (EBU). Izrael első dalát, az „October Rain”-t azért utasították el, mert a dalszövegét túlságosan politikai jellegűnek ítélték, ami sérti az EBU szabályait.

Az eredeti dal szövege a Hamász 1200 izraeli és külföldi életét követelő mészárlására utalt, és ezt tartották a szervezők elfogadhatatlannak.

Eden Golan száma itt hallgatható meg:

Eden Golan – Hurricane | Israel 🇮🇱 | Official Music Video | Eurovision 2024

Subscribe and 🔔 to Eurovision 👉 https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​ Eden Golan will represent Israel in the Eurovision Song Contest with her song Hurricane.

Sokan követelik, hogy Izraelt tiltsák ki az Eurovízióból – ilyen követelések mindig vannak, de idén a háború miatt felerősödtek -, de az EBU kitartott amellett, hogy Izraelt nem tiltják ki, mondván, hogy ez egy műsorszolgáltatók, nem pedig kormányok közötti verseny, és hogy az izraeli állami műsorszolgáltató, a Kan nem sértette meg az EBU szabályait.

Egy ideig úgy tűnt, hogy az izraeli Eurovízió szervezői nem fogják végrehajtani az EBU által kért változtatásokat, és lehetségesnek tűnt, hogy Izrael idén nem vesz részt az Eurovízión. Jichák Herzog izraeli elnök azonban közbelépett, és sürgette a dalszöveg megváltoztatását, így a dalt átírták és új címet adtak neki. A héber szöveg most már a dal végén szerepel, és mostantól így szól:

„Nincs szükség nagy szavakra, csak imákra, még ha nehéz is látni, mindig hagysz nekem egy kis fényt”.

Tavaly Noa Kirel, Izrael versenyzője harmadik lett az „Unicorn” című dalával, a döntőben nyújtott előadásáról készült videót több mint 12 millióan látták.

Izraeli énekesnő fogja képviselni Luxemburgot az Eurovízión

A huszonhárom éves Tali Golergant a „Fighter” című dalával indul a versenyen.