Óriási az érdeklődés a Maimonidész első oszálya iránt

2024. március 6-án tartották meg az első szülői tájékoztatót a Maimonidész Gimnázium szeptemberben induló első elemi osztályáról. A zsido.com az első szülői értekezletről számolt be.

Az első osztály tanterme megtelt szülőkkel, akik arra voltak kíváncsiak, hogy milyen új lehetőség szélesíti a palettát szeptembertől a zsidó oktatás terén. Amint az várható volt, ezúttal sem okozott csalódást Szilánk Zsuzsa a Maimonidész Gimnázium operatív igazgatója, aki nem mellékesen az EMIH oktatási programjaiért felelős vezetője is: pontosan felépített – a gyermekek számára a legkedvezőbb – rendszerrel, módszertannal, fakultatív programokkal építette fel a leendő első osztályos tanulók iskolában töltött mindennapjait.

Az általános keretrendszerben meghatározott írás, olvasás, matematika tantárgyak óraszáma úgy vegyül el a judaisztika, nyelvek, sportok és szünetek között, hogy biztosan nem okoz majd problémát az óvodát elhagyó kisebbeknek fokozatossággal beletanulni a komolyabb, iskolás világba.

A tanterem napos, modern és okostáblával felszerelt, ami egyedülálló, ha azt nézzük, hogy alsós osztályról van szó. És ez még semmi, már elsőben megismerkednek majd a számítástechnika világával, ebben lesz segítségükre leendő osztályfőnökük Sobel Tímea, aki húsz éve van a pályán és a gyermekek oktatása mellett szívügye az informatika. Így már nem is olyan meglepő, hogy az elsősök táblagéppé alakítható számítógépen is fognak dolgozni, különböző feladatokban mérettethetik majd meg tudásukat játékosan. A judaisztika órákon kerülnek elő majd a művészeti készségtantárgyak, a hangszerek és a dallamok is – a Maimonidészben a már megszokott és igen közkedvelt módon. A tornaórán lesz lehetőségük a kicsiknek úszni és krav magázni is, mind a két sport szerves részét képezi a tanmenetnek.

A délutáni napközis foglalkozásokat vezető Grisztel Erikának a magyar nyelv és irodalom a második szakiránya, amelyet jól fog tudni az elsősöknél alkalmazni.

„A tanár feladata, hogy megtalálja a hangot a gyerekekkel, hogy észrevegye, felmérje az egyéni igényeket és ha úgy érzi, hogy valakinél kicsit lassítani kell, akkor azt meg tudja ugrani módszertanilag úgy, hogy ne okozzon sem lemaradást, sem kudarcérzetet a gyerekben”

– hangzott el a tájékoztatón.

Az Ultrahangon kérdezték Köves Slomó rabbit a magyar zsidóságról és az EMIH-ről

Az EMIH vezető rabbija beszélt a magyarországi zsidóságról, a Chábádról, az EMIH és a kormány kapcsolatáról, vallásról és üzletről, továbbá az izraeli és orosz-ukrán háborúról is.

Szilánk Zsuzsa elmondta, hogy amellett, hogy a gyerekek igényeire egyenként is hangsúlyt fektetnek majd, mindent megtesznek azért, hogy ne legyen stresszes az iskolával való ismerkedés és a gyerekek kedvüket leljék a tanulásban.

„Arra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, hogy a lehető legkisebb változást jelentse a gyerekek számára a változás, az óvodától való búcsúzás. A leendő kisiskolásoknak meg kell szokniuk az új szabályokat, többet kell ezután egy helyben ülniük és elvárás is lesz a tanult anyagokkal kapcsolatban.

Ösztönözni fogjuk őket arra, hogy lelkesen végezzék el feladataikat és bátorítsák erre társaikat is.

Tudjuk, hogy ez óriási váltás az életükben, ebben is segítjük őket majd és ha azt látjuk, hogy elfáradtak, sok nekik, mindig tartunk majd egy kis szünetet óra közben.”

A zöldövezeti épület remek adottságai ennek is kedveznek, simán lehet pár kört futni és felfrissülni a levegőn, hogy aztán újult erővel vethessék bele magukat a tananyagba a kicsik.

A tantermek kialakításánál ügyeltek arra, hogy a környezet otthonos, barátságos legyen és terveztek egy olyan kis sarkot is, ahol megbújhatnak a kikapcsolódni vágyó gyerekek.

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség(EMIH) kiemelkedően fontosnak tartja a jövő generációjának képzését és mindent meg is tesz, hogy közösségen belül átfedéses rendszerben történjen a fiatalok oktatása.

Ebben mérföldkőnek számított a Maimonidész Gimnázium indítása a 2017-es évben, az akkor még 1+4 osztályos keretrendszerben működő öt évfolyamos képzéssel, amely 2021/2022-es évben hat évfolyamossá bővült és amely a 2024-es tanévben ismét nagy változás elé néz, ugyanis az iskola elemi első osztálya is megkezdi működését.

Így már nemcsak bölcsőde, óvoda és gimnázium várja a zsidó fiatalokat Budán, szakmai téren kiváló, eltökélt pedagógusi háttérrel, de most már általános iskola is.
„Kiemelkedő szerepet tölt be iskolánkban a család, egység, egyéni odafigyelés, a szociális érzékek fejlesztése és, hogy a szülőket is bevonjuk az iskolai életbe, velük együtt találjuk ki, hogy mi gyereküknek a lehető legoptimálisabb az intézményben, illetve továbbtanulás szempontjából is.

Alapvető dolog számunkra, hogy boldog, kiegyensúlyozott, identitására, vallására, gyökereire büszke zsidó generációt neveljünk, olyan magyar embereket, akik tudják, hogy mit jelentenek az ünnepeink, hogyan éljük meg ezeket spirituálisan és a gyakorlatban egyaránt, mik a zsidó élet főbb momentumai és a legfontosabb, hogy mi az ő szerepük az életben”

– fejezte be Szilánk Zsuzsa.

Az első elemi indulásáról lesz még szülői tájékoztató április 10-én 16:30-kor, amelyen a szülők megismerkedhetnek a leendő osztályfőnökkel, a napközis tanárral és a nyelvtanárokkal is. További információt a szülőivel kapcsolatban a titkarsag@zsidogimnazium címen kaphatnak. A részvétel regisztrációhoz kötött.

„Minden zsidó gyermek kincs számunkra” – indul az első elemi a Maimonidészben!

Már nemcsak bölcsőde, óvoda és gimnázium várja a zsidó fiatalokat Budán, szakmai téren kiváló, eltökélt pedagógusi háttérrel, hanem általános iskola is.