„Minden zsidó gyermek kincs számunkra” – indul az első elemi a Maimonidészben!

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség (EMIH) kiemelkedően fontosnak tartja a jövő generációjának képzését és mindent meg is tesz, hogy közösségen belül átfedéses rendszerben történjen a fiatalok oktatása – írja a Zsido.com.

Ebben mérföldkőnek számított a Maimonidész Gimnázium indítása a 2017-es évben, az akkor még 1+4 osztályos keretrendszerben működő öt évfolyamos képzéssel, amely 2022-ben hat évfolyamossá bővült és amely a 2024-es tanévben ismét nagy változás elé néz, ugyanis az iskola elemi első osztálya is megkezdi működését. Így már nemcsak bölcsőde, óvoda és gimnázium várja a zsidó fiatalokat Budán, szakmai téren kiváló, eltökélt pedagógusi háttérrel, de most már általános iskola is.

Szilánk Zsuzsa az EMIH oktatási programjaiért felelős vezető, az elmúlt nyolc év alatt, gyökeresen átírta a hazai potenciális zsidó oktatási intézmények rendszerét. Az EMIH oktatási intézményei folyamatosan újabb és újabb projektekkel állnak elő, a hazai szekuláris zsidóságot megcélozva.

„Mindenkit ugyanúgy kezelünk, minden zsidó gyermek kincs számunkra. Fontos célkitűzésünk a színvonalas oktatás, motiváljuk a fiatalokat, hogy megtalálják a bennük rejlő különleges személyiséget, így érdeklődési körük mentén, egyedi úton tudnak értékes tagjai lenni a társadalomnak.

Évek óta törekszem arra, hogy megvalósuljon az az átfedéses rendszer, amelyben egészen kicsi koruktól kezdődően lefedjük a gyermekek oktatását és végigkísérjük őket egészen az érettségiig. A Zsibolygó Bölcsőde és Óvoda indulásának és a 2024-ben rajtoló első osztálynak köszönhetően ez az álmom most valóra válik” – mesélte Szilánk Zsuzsa.

A most induló első osztály tanulói nem egy rideg iskolaterembe érkeznek majd, hanem egy családias hangulatú, meleg színekkel díszített zöldövezeti intézmény nagyobb helyiségbe. Itt már nem a megszokott óvodai motívumokkal találkozhatnak, de még nem kerülnek előtérbe a nagyobbaknak szánt általános iskolai dekorációk sem.

„Valahol a kettő között, fokozatosan vezetjük be őket az iskolás évekbe.

Nagy figyelmet fektetünk majd arra is, hogy a tanulást ne kötelező feladatként fogják fel, hanem egy játékos foglalkozásnak, hiszen ez az egyik legfontosabb dolga a pedagógusoknak, hogy megszerettessék a gyermekekkel a tanulást.”

Elsőben egy idegen nyelvvel, az angollal is megismerkednek majd a kicsik, és ami nagyon fontos, mindezt anyanyelvi tanárokkal teszik majd, illetve harmadik elemitől kezdődően becsatlakozik a héber is, szintén anyanyelvi tanárokkal.

Az EMIH mindent megtesz, ha a zsidó fiatalok oktatásáról van szó

A zsido.com Szilánk Zsuzsával beszélgetett, aki emberfeletti módon dolgozik azon, hogy az általa vezetett intézményekben minden a gyerekekről és biztos jövőjükről szóljon.

Mivel az elsősöknek hatalmas változás az iskola a játékos óvoda után, az iskola lehetőséget biztosít számukra, hogy jó kedvűen illeszkedhessenek be az új rendszerbe és egyéni szinthez mérten alakítják majd az óra menetét is. Lesz egy pihenősarok is kialakítva a terem egyik felében puha szőnyegekkel és babzsákokkal, itt biztosítják majd a feltöltődést az izgő-mozgó hatéveseknek. Az órákon okostáblát használnak majd a tanárok, abszolút igazodva a 21. századi legfejlettebb technikához. Bár még nem biztos, Szilánk Zsuzsa nagyon szeretné ha egy kis élő kedvence is lenne az elsősöknek, akiről gondoskodhatnak, nevelhetnek, etethetnek és akivel foglalkozhatnak. Ez nem csupán összetartó erő a kicsik között, de felelősségtudatukat is rendkívüli módon fejleszti, illetve pszichésen is jó hatással van a nagy változások közepette.

„Terveink között szerepel, hogy napközis rendszert vezessünk be az első osztályban, így kivitelezhető az, hogy ne kelljen egyből házi feladattal traktálnunk az óvodától „éppen búcsúzó” érkezőket és a szülőket is tehermentesítsük egy kicsit ezáltal. A napköziben mindig lesz egy tanár is, aki ennek a kivitelezésében segít. Természetesen ha valaki ebéd után szeretné hazavinni gyermekét, arra is van lehetősége, ebben az esetben azonban otthon kell majd átvennie vele a tanultakat – magyarázta Szilánk Zsuzsa.

Az első osztályban összesen 24 órája lesz a diákoknak hetente, ebből 7 magyar nyelv és irodalom (írás, olvasás), 4 matematika, 2 idegen nyelv, 2 vizuális kultúra, 5 testnevelés és 4 judaisztika. Mivel elengedhetetlenül szükséges a mozgás beépítése a gyermekek életébe, a heti öt testnevelés óra ideális a sport napi rutinná válásához. Testnevelés címszó alatt lép be már első osztályban – az általános testnevelés óra mellett – az úszás, amelyet egy triatlon csapat úszóosztályának a vezetője tart, illetve a krav maga is, egy hazai elismert oktatóval folynak jelenleg a tárgyalások a helyszíni órák biztosításához. Szilánk Zsuzsa elmondta, hogy napi szinten fognak együtt dolgozni az iskolában jelen lévő fejlesztőpedagógussal is, hogy minden gyermekre specifikusan tudjanak koncentrálni.

Az étkezésről az intézmény fog gondoskodni, amely nemcsak kóser lesz, de egészséges is.

„Nagyon magaménak érzem az oktatási területet, ebben tudok a legjobban kiteljesedni és mindig örömmel tölt el látni azokat a diákokat, akikkel dolgozunk, hogy milyen óriási változásokat tudunk velük együtt elérni az iskolai évek alatt” – tette hozzá Szilánk Zsuzsa.

Ha felkeltette az érdeklődését az iskola és szeretne többet megtudni a működéséről és a leendő első osztály szülői értekezletéről, írjon a [email protected] címre.

Elballagtak a Maimonidész Gimnázium végzős tanulói

A gimnázium sikeresen elindította első hatosztályos képzését, tehát már nemcsak a nyolcadik osztály elvégzése után válhat valaki maimóssá, hanem hatodik után is.