Hogyan mentette meg Lionel Messi egy izraeli nagymama életét október 7-én?

A 90 éves Esther Cuño az argentin világsztárnak köszönheti, hogy életben hagyták a terroristák.

Esther Cuño, a Nir Oz kibucban élő 90 éves argentin nagymama úgy menekült meg a Hamász terroristáitól, hogy megemlítette, ugyanabból az országból származik, mint Lionel Messi – derül ki a Voces del 7 de octubre – Latino Stories of Survival című új dokumentumfilmből.

Október 7-én a kibuc lakóinak körülbelül negyedét megölték, elrabolták vagy megsebesítették.

Cuñót a terroristák a rokonai hollétéről faggatták, de az idős nő a beszélgetést hamar a futballra terelte. Túlélését az idős nő a társalgási készségének tulajdonítja:

a leleményes Cuño ugyanis elmesélte elrablóinak, hogy ugyanazon a helyen született, mint Lionel Messi argentin futballista.

Az egyik terrorista közölte Cuñóval, hogy nagy Messi-rajongó, és ekkor kényszerítette a nőt, hogy pózoljon a fegyverével a hírhedt fotó erejéig.

„Magyarországon egyetértés van a jobb és baloldal között Izrael támogatásában”

„Magyarország a politikai megosztottságáról ismert, de van egy kérdés, amelyben egyetértés van” – nyilatkozta Harangozó Tamás, MSZP-s parlamenti képviselő a a JNS-nek.

Cuño nyolc családtagját vitték Gázába, David és Ariel, Esther unokái még mindig Gázában vannak fogva.

Az idős nő és más izraeliek történetét elmesélő film jelenleg a gyártási szakaszban van, és a Fuente Latina, az Izraelről tudósító spanyol nyelvű nonprofit szervezet készíti.

„Ez a dokumentumfilm egyedülálló, mivel az izraeli spanyol nyelvű közösséget állítja reflektorfénybe, és a Hamász-támadásból származó horrorisztikus és hősies történeteiket közvetíti a spanyolajkúak millióinak világszerte” – mondta Leah Soibel, a Fuente Latina vezérigazgatója és alapítója.

„A film kritikus jelentőségű, mivel megőrzi ezeket a tanúvallomásokat a jövő generációi számára, biztosítva, hogy az igazságot ne torzítsák el vagy felejtsék el, ahogyan az a múltbeli események esetében történt”

– tette hozzá.

Izraeli belügyminiszter a Neokohnnak: Magyarország a történelem jó oldalán áll

A lapunknak nyilatkozó Moshe Arbel izraeli belügyminiszter szerint hazánk kiállása Izrael mellett példaértékű más országok számára is. Interjú.